Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Grass još uvijek ljušti luk

Large 512
Ponedjeljak
26.11.2007.

Od kolovoza 2006., kad je neposredno prije izlaska autobiografije Dok ljuštim luk otkrio svoju prošlost u SS trupama, Günter Grass se susreće sa samim problemima, a njegov se slučaj polako pretvorio u pravu trakavicu.

Njegovo priznanje da je kao sedamnaestogodišnjak bio član Waffen-SS trupa svjetska je javnost prihvatila s nemalom dozom gađenja jer je Grass godinama kritizirao Njemačku vladu zbog mlakog stava prema vlastitoj nacističkoj prošlosti. Uzalud se Grass branio da je bio unovačen, uzalud se pravdao sramom, uzalud su mu arapski književnici pisali pismo podrške... Grassov kredibilitet za neke je otišao u nepovrat (za neke ipak nije), a on sam postao je žrtveni janjac na oltaru sveukupne svjetske javnosti. Čak su se i oci njegovog rodnog grada Gdanjska urotili da mu oduzmu titulu počasnoga građanina. Referendum je, međutim, odlučio da će mu titula ostati, kao što će mu ostati i gorak okus u ustima zbog saznanja da bi bilo bolje da je sve prešutio. Ali nije, pa ga je snašla i ova, najnovija u nizu nevolja.

Naime, u novom izdanju Grassove biografije Bürger Grass Michaela Jürgsa koju je objavio izdavač Goldmann Verlag u vlasništvu Random Housa, navedeno je da se Grass dobrovoljno priključio nacističkoj jedinici Waffen-SS, dok Grass ustraje na tome da je bio unovačen. Nobelovac tvrdi da je 1942., kao petnaestogodišnjak, želio pobjeći od roditelja pa se prijavio u Wermacht, 'običnu vojsku', nadajući se da će služiti na podmornici ili u tenkovskoj jedinici, te ističe da to nema nikakve veze s pozivom za regrutaciju u Waffen-SS, kojeg je primio 1944. godine.

Zbog različitog tumačenja ovog događaja, Grass (Günther) je tužio House (Random) i traži zabranu prodaje izdanja koje sadrži spornu rečenicu. Odvjetnici su se nabrusili, epilog očekujemo uskoro.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu