Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Gabriel Garcia Marquez (1927.-2014.)

Large gracias gabo
Petak
18.04.2014.

Nakon što je nedavno primljen u bolnicu zbog urinarne infekcije i upale pluća, jučer je u svom domu, u Mexico Cityju preminuo najpoznatiji kolumbijski književnik, nobelovac Gabriel Garcia Marquez.

Rođen je u Aracataci (Kolumbija) 6. ožujka 1927., no 1959. odselio je sa suprugom i sinovima u Mexico City – grad kojemu će se uvijek vraćati.

Novelu Pukovniku nema tko da piše objavio je 1961., slijede Sahrana Velike Mame i Zla kob, obje 1962., a potom senzacionalni roman i njegov izlazak na svjetsku književnu scenu – Sto godina samoće 1967. godine.

Svoj možda i najbolji roman, Patrijarhova jesen, Marquez je objavio 1975., te šest godina kasnije Kroniku najavljene smrti. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1982. godine.

Sve nabrojane naslove kao i Sjećanja na moje tužne kurve, Dvanaest hodočasnika, Ljubav u doba kolere, O ljubavi i nečistim silama i druge možete pronaći na policama knjižnica.

Spomenimo i iscrpnu biografiju Geralda MartinaGabriel Garcia Marquez (Sandorf, 2009., prijevod: Dinko Telećan), kao i prvi dio autobiografije Živjeti da bi se pripovijedalo.

Pozdrav i respekt pukovniku magijskog realizma...

izvor: SEEcult
foto: Alberto Yoan Arego Pulido

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu