Page arrow

Fred i Ginger francuskog egzistencijalizma

Large 596
Nedjelja
06.01.2008.

I dok se možda negdje u pozadini svijet vrti oko hrane, na površini (barem onoj medijskoj) sve se vrti oko seksa. To su najbolje shvatile brojne domaće i strane estradne zvijezde kojima je upravo seks pomogao doći do svojih warholovskih 15 minuta. Sjetite se legendarnog komentara koji je Ali G uputio Paris Hilton: „I'm sorry, I didn't recognize you without a cock in your mouth.“… To je bilo na početku. Sad svi znamo tko je Paris.

I dok za Paris Hilton ne možemo točno reći čime se bavi i ima li kakvo zvanje i zanimanje, za Simone de Beauvoir znamo da nas je zadužila brojnim metafizičkim romanima, knjigama o filozofiji, politici i društvenim temama, esejima, biografijama i jednom autobiografijom, a svejedno je se povodom stote godišnjice rođenja koja će se ovaj tjedan obilježiti u Francuskoj mediji najviše sjećaju po njezinom neobuzdanom seksualnom životu i vezi sa Jean-Paulom Sartreom.

Simone de Beauvoir (1908-1986) začetnica je suvremenog feminističkog pokreta, autorica metafizičkih romana She Came to Stay i The Mandarins, te traktata iz 1949. The Second Sex kojim je udarila temelje feminističkom pokretu, točnije feminističkom egzistencijalizmu, i kojim se nadovezala na seksualno nabijeni feminizam Erice Jong i Germaine Greer. Tvrdila je da su žene kroz povijest smatrane devijantnim i nenormalnim bićima, dok su muškarci smatrani idealom kojem bi žene trebale težiti. Upravo to je razlog ženskog neuspjeha, tvrdila je de Beauvoirova, vjerovanje da su žene devijacija normalnoga i outsideri koji se trude postići 'normalnost'.

Godine 1971. u Francuskoj je aktivno sudjelovala u pokretu za neovisnost žena kao potpisnica Manifesta 343 kojeg su potpisale brojne poznate žene tvrdeći, većinom lažno, da su napravile pobačaj, a koji je tri godine kasnije u Francuskoj legaliziran.

Prošle je godine arhitekt Dietmar Feichtinger dizajnirao sofisticiran pješački most preko Seine koji danas nosi ime Simone de Beauvoir. Most ima konture ženskog tijela i vodi do nove francuske nacionalne biblioteke.

I dok se pripremaju tuceti knjiga, TV filmovi i DVD box-setovi, te finaliziraju pripreme za veliki simpozij na temu njezinog lika i djela, neobična veza de Beauvoirove i Sartrea glavna je novinarska tema.

Upoznali su se 1929. godine i odmah na početku dogovorili slobodnu vezu. Za njega kažu da je bio seksualno hladan, autoritaran, mačoidan i tradicionalan, a ona pak revolucionarna u svemu što se ticalo njezinog javnog i privatnog života. U sebi je, pišu francuske novine, nosila pigmalionski kompleks i kalkulantski liberalizam kojeg je koristila kako bi podjarmila, podčinila i utjecala na sve oko sebe. Na listi njezinih partnera našao se nemali broj njezinih učenica od kojih je jedna kasnije objavila memoarsku knjigu A Disgraceful Affair.

Kako je Nicolas Sarkozy ove godine odbacio prijedlog novogodišnjih odlikovanja kao previše uštogljen i s previše muških imena, mnogi francuski političari, glumci i intelektualci smatraju da je de Beauvoiričin feminizam trenutno relevantniji no što je ikad bio.

U svakom slučaju, ovaj će tjedan u Francuskoj proteći u znaku Simone de Beauvoir, feministice koja je prije smrti izjavila da je veza sa Sartreom njezin najveći uspjeh u životu. Čini se da je bila i duhovita.

 

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu