Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Frankly, my dear, I don't give a damn!

Large 460
Četvrtak
01.11.2007.

Jednu od najčitanijih knjiga svih vremena, američku južnjačku sagu Zameo ih vjetar (ili Projuhalo s vihorom, kako je prvotno prevedena) već je više američkih i britanskih autora pokušalo dopuniti svojom verzijom nastavka ljubavne priče o Scarlett O'Harri i Rhettu Butleru, no pravi uspjeh polučit će, ako je vjerovati najavama, roman Rhett Butler's People (Ljudi Rhetta Butlera) Donalda McCaiga, autora i inače poznatog po djelima vezanima za američki Građanski rat.

Dosadašnji pokušaji nastavka uključuju npr. verziju iz 2001. spisateljice Alice Randall The Wind Done Gone napisane iz perspektive jedne od ropkinja s plantaže, čime je izazvala burne reakcije  među vlasnicima autorskih prava, zatim tradicionalniji nastavci poput Scarlett autorice Alexandre Ripley iz 1991., čija se radnja nastavlja na sam roman te još jedan nastavak, Tara, britanske spisateljice Emme Tennant.  

Ono što razlikuje McCaigovu verziju cijele priče koja će krenuti u prodaju 6. studenog je činjenica da su zapravo isti događaji prepričani iz muške perspektive, kako i sam naslov govori. Roman također opisuje i ukupno 20 godina duže vremensko razdoblje od originalne verzije romana kojeg je 1936. objavila autorica Margaret Mitchell i time otišla u povijest.

McCaig je bez sumnje imao zahtjevan  posao, ako se samo prisjetimo da je prvotni roman, 'knjižica' od nekih 1.000 stranica u roku od tri mjeseca nakon objavljivanja prodana u milijun primjeraka, a autorica nagrađena Pulitzerom za taj nevjerojatno uspješan prvijenac. Iste je godine za filmska prava dobila basnoslovni iznos od tadašnjih $50.000, nakon čega je uslijedila dvogodišnja potraga za idealnom glumicom koja bi utjelovila neukrotivu južnjakinju Scarlett, i danas jedan od najomiljenijih likova u književnosti. Uloga je na kraju proslavila Vivien Leigh, dok je uz nju briljirao Clark Gable kao Rhett Butler.

    Zameo ih vjetar (poljubac), r: Victor Fleming

Zanimljivo je da je Mitchell prvotno imenovala svoju junakinju Pansy O'Harra (Maćuhica), no na nagovor izdavača je promijenila joj je ime u Scarlett. Pitanje je koliko bi Maćuhica zainteresirala Rhetta Butlera, zavodnika čiju ćemo verziju priče, počevši od djetinjstva, čitati u ovom zanimljivom djelu za koje se već najavljuje da bi moglo napokon odati počast i afroameričkim likovima koji su u njegovoj knjizi dosta zastupljeni. Donald McCaig višestruko je nagrađivan autor, a njegove su kritike objavljivane u časopisima The Washington Post, The New York Times i The Los Angeles Times.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu