Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Frankfurt, over and out

Large 420
Nedjelja
14.10.2007.

Više od stotinu zemalja, preko 7.000 izdavača i 350.000 novih naslova čine Frankfurtski sajam najvećim sajmom knjiga u svijetu, a iz godine u godinu raste broj posjetitelja pa samim tim i unosnost izlaganja na sajmovskim štandovima. Nakon pet uzbudljivih dana, od kojih su posljednja tri bila otvorena za širu javnost, Sajam je službeno zatvoren u nedjelju 14. listopada.

Uz novi hrvatski prijevod Goetheova Fausta iz pera Ante Stamaća, zatim monumentalno djelo o njemačkoj kulturi kroz povijest Od Bacha do Bauhausa svestranog intelektualca, germanista i muzikologa Viktora Žmegača te mladih nada poput Tene Štivičić i Igora Štiksa, Hrvatsku su ovu godinu u većoj mjeri predstavljala brojna izdanja klasika i suvremenih djela u njemačkom prijevodu, poput Krležinog Povratka Filipa Latinovicza, Marinkovićevih Ruku, Jergovićeve Mame Leone i Simićeve zbirke kratkih priča U što se zaljubljujemo.

Opsežan prevoditeljski projekt dio je intenzivnih priprema Hrvatske za sajam knjiga u Leipzigu u ožujku, gdje će dotična biti počasni gost, a predstavljen je ovog vikenda u Frankfurtu pod nazivom 'Hrvatska u Leipzigu - Leipzig čita Hrvatsku'.

Voditeljica projekta i nezaobilazna promotorica hrvatske književnosti u Njemačkoj, prevoditeljica i autorica Alida Bremer uspješno je prezentirala hrvatsku književnost pred publikom i direktorom leipziškog Sajma knjiga, Oliverom Zilleom.

Ukupan dojam nastupa Hrvatske u Frankfurtu uspio je u manjoj mjeri pokvariti jedino površni katalog o sudionicima u kojem su se potkrale razne greške, između ostalog i one pravopisne, o čemu piše Jutarnji list.

Manje sreće u Frankfurtu imala je susjedna nam zemlja Srbija, kojoj je ove godine zabranjeno predstavljanje vlastitog nacionalnog štanda, no srpski su se izdavači mogli predstaviti samostalno. O razlozima zbog kojih su Srbiji ove godine ostala zatvorena vrata, a spominju se nepodmirena dugovanja i nezaprimljena prijava na ovogodišnji Sajam, piše B92.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu