Page arrow

Forum Tomizza 2016

Large ft 2016 logo col
Nedjelja
15.05.2016.
Forum Tomizza utemeljen je 2000. godine kao višekulturni i višejezični projekt, čiji je smisao istraživanje, poticanje i realizacija društvenog i kulturalnog dijaloga u širem, nadnacionalnom slovensko-romansko-germanskom pograničnom prostoru.

Jedna od glavnih ideja vodilja ovih susreta, koji su pokrenuti u Umagu na inicijativu istarskog književnika i prevoditelja Milana Rakovca, povezivanje je i trajna komunikacija intelektualaca i umjetnika koji žive na granici i djeluju na području kulture, znanosti i medija, simbolično se oslanjajući na ime i djelo Fulvia Tomizze (1935-1999), književnika koji je zbog svoje umjetničke i ljudske širine podjednako bitan svim etnosima sjevernoga Jadrana. 
U tom smislu, Forum se od samih svojih početaka ne suzdržava od provociranja nacionalistički usmjerenih medija, institucija i umova; među referentima i umjetnicima ovog skupa svake godine nalazile su se osobe koji su zbog svoje kritičnosti i europske perspektive imali problema u svojim sredinama. 
Forum Tomizza 2016 u znaku je teme ZID, a održava se u Trstu (18.5.), Kopru (19.5.) i Umagu (20.5.)
Pisci, novinari, sociolozi kulture, likovni i glazbeni umjetnici svojim izlaganjima i nastupima tematizirat će aktualno podizanje novih, vidljivih i nevidljivih zidova na graničnim europskim i regionalnim područjima. Bit će to prilika za tematizaciju izbjegličke krize koja potresa Europu, ali i za povijesne komparacije i refleksije o posljedicama migracija devedesetih godina i onih istarskih nakon II. svjetskog rata koje su obilježile djelo Fulvija Tomizze. 
Na Forumu ove godine sudjeluju Svetlana Slapšak, László Végel, Ulderico Bernardi, Jani Kovačič, Daša Drndić, Mile Stojić, Dušan Šarotar, Dragan Markovina, Kristian Novak, Widad Tamimi, Gbedo Hermine Letonde, Asja Bakić, Uroš Prah, Patrizia Vascotto, Simone Belci, Miloš Budin, Marija Mitrović, Marina Paoletić, Rosanna Bubola, Barbara Pogačnik, rimski bend Il Muro del Canto, te Studio LUDEŽ: Predrag Lucić & Boris Dežulović s Melodijama žizze i Tomizze

Program Foruma može se pronaći na web stranici Foruma.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu