Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Flash: Frankfurt 2007.

Large 406
Srijeda
03.10.2007.

Frankfurt na Majni svake je godine, pa tako i ove, domaćin Frankfurtskog sajma knjiga, najveće i najstarije manifestacije te vrste na svijetu, na kojoj će se ove godine od 10. do 14. listopada predstaviti nešto manje od 7.300 izdavača iz točno 110 zemalja.

Još nije ni počeo, a već je izazvao kontroverzu odlukom da prvi put u povijesti zemlja/gost festivala bude jedna pokrajina. Kad su Španjolci čuli da je riječ o Kataloniji, neki od autora, pa čak i Carlos Ruiz-Zafón, otkazaše sudjelovanje ljubomorni valjda zbog 160 kulturnih događanja kojima će se Katalonci predstaviti što na sajmu, što po gradu. Centralne teme izložbe La Cultura Catalana, Singular i Universal (Katalonska kultura, jedinstvena i univerzalna) postavljene u čast gostujuće zemlje, bit će katalansko izdavaštvo te osam (8) stoljeća katalonskog jezika i književnosti. Boje svoje buduće države na sajmu će braniti 130 Katalonaca, od kojih valja izdvojiti Quima Monzóa, Jaumea Cabréa i Mariu Barbal.

Sajam će i ove godine posebnu pažnja posvetiti novim tehnologijama i njihovom utjecaju na trendove u izdavaštvu. Održat će se brojne tribine o digitalizaciji i audio knjigama, a nezaobilazna tema sajma bit će nepismenosti u svijetu i kako je se riješiti. 

Njemačka udruga knjižara koja od 1950. svake godine na Frankfurtskom sajmu dodjeljuje 33.000 dolara vrijednu Nagradu mira, odlučila je da će je ove godine primiti  74-godišnji izraelski povjesničar Saul Friedländer u znak priznanja za pisanje o holokaustu.

Prošle je godine, navodi se u izvješću, za vrijeme trajanja sajma pojedeno otprilike 35.000 raznoraznih kobasica, a ove je godine sajam začinjen predstavljanjem čak petorice njemačkih celebrity i TV majstora kuhinje koji će svojim pojavljivanjem zasigurno sajam podići na višu kulinarsku razinu.

Također, u sklopu sajma po drugi put se održava Frankfurtski sajam antikvarnih knjiga koji na prodaju nudi i prvo američko izdanje Bambija iz 1928. (više informacija o ovom sajmu – ovdje).

Kao što smo vam već rekli, naša repka ove godine odlazi u juniorsko-seniorskom sastavu: Viktor Žmegač, Ante Stamać, Tena Štivičić, Igor Štiks i Želimir Hercigonja.

Želimo im dobar provod i još bolji tek!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu