Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Finale Bookera

Large 190902 news story image
Utorak
03.09.2019.

Nakon što je krajem srpnja objavljen širi izbor za nagradu Booker, 13 autorica i autora koji pišu na engleskom, a knjige su im objavljene u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Irskoj, sada znamo i kojih je šestero ušlo u finale. 

Imenom i djelom radi se o:

Margaret Atwood za roman The Testaments (izdavač Chatto & Windus / Penguin Random House);

Lucy Ellmann s romanom Ducks, Newburyport (Galley Beggar Press);

Bernardine Evaristo za roman Girl, Woman, Other (Hamish Hamilton / Penguin Random House);

Chigozie Obioma za roman Orkestar manjina (Little Brown / Hachette), koji je na hrvatskom objavila Hena com;

Salman Rushdie (UK/Indija) s romanom Quichotte (Jonathan Cape);

Elif Shafak, za roman 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World,  napomenimo i da u Hrvatskoj postoje prijevodi njenih romana Tri Evine kćeri, Majstor i ja i Četrdeset pravila ljubavi,  koje je također izdala Hena com.

"Zajedničko svim ovim knjigama jest naše divljenje prema njihovim nevjerojatnim ambicijama. Tu je obilje humora, političke i kulturne angažiranosti, stilske hrabrosti i iznimne ljepote jezika. Kao i svaka izvrsna književnost, i ove knjige pune života i dubokog slavlja čovječnosti. Imamo izbor od šest izvrsnih knjiga od kojih bismo za svaku mogli objasniti zašto zaslužuje pobjediti, ali želim im svima nazdraviti kao pobjednicima. Tko god pročita svih šest ovih knjiga, bit će obogaćen i oduševljen, osupnut snagom priče i ohrabren onime što književnost može učiniti za oslobođenje naše mašte", izjavio je Peter Florence, predsjednik žirija.

Svečano proglašenje pobjednika/ce Nagrade Booker održat će se 14. listopada na svečanosti u Londonu. Dobitnik osvaja 50.000 funti, a pobjedu, pokazalo se do sada, prati ogroman publicitet i porast prodaje. 

Izvor i fotografija: link.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu