Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Filip David dobio 'Mešu'

Large tuzlla
Ponedjeljak
07.09.2015.
Beogradski književnik Filip David dobio je Nagradu Meša Selimović za roman Kuća sećanja i zaborava, u izdanju beogradske Lagune

Za ovu nagradu za najbolji roman objavljen na tzv. zajedničkom govornom području (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija) 2014. godine, konkurirali su i Dževad Karahasan (Utjeha noćnog neba), Damir Karakaš (Blue Moon), Andrej Nikolaidis (Devet) i Ivica Prtenjača (Brdo).
O najboljem romanu odlučivao je žiri u sastavu: Julijana Matanović, Milorad Popović, Enes Karić, Vladimir Arsenić i Hadžem Hajdarević.
Žiri je u obrazloženju svoje odluke istaknuo:

Oslanjajući se na svojevrsno kombiniranje fantastike i dokumentaristike, vješto upotrebljavajući kabalističku tradiciju i jevrejski misticizam, narativ nam nudi različite modele suočavanja sa traumatičnom prošlošću koja podrazumijeva i mnogo više od užasa Drugog svjetskog rata. (...) Dramaturški i jezički precizan, prepun epizoda koje funkcioniraju i kao zasebne pripovijetke, i kao dijelovi jedne veće cjeline, Davidov roman predstavlja ono što velika književnost uvijek i jeste, autentičnu sliku prošlosti, dijagnozu sadašnjosti i anticipaciju budućnosti.”

David je nagradu primio na tuzlanskim susretima Cum grano salis. Na primanju nagrade rekao je: Meni jako mnogo znači što upravo u Tuzli primam to priznanje, jer narodi BiH su najbolje osetili šta znači tragedija života. Ne samo u ovom ratu, nego u svim ratovima koji su prelazili preko svih naših prostora. A istovremeno, Bosna je bila simbol činjenice da je zajednički život moguć, a taj simbol opstaje i danas.

izvor: E-novine
foto: Tuzla (Alessandro Boselli)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu