Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Emergency exit (kome što kupiti?)

Large 558
Nedjelja
16.12.2007.

U svakoj kategoriji nudimo vam nekoliko naslova. Ako nismo dovoljno jasni s opisima slobodno kliknite na svaku pojedinu knjigu i informirajte se više. Ako spomenemo neku koju ste imali prilike pročitate budite toliko ljubazni i ocijenite knjigu ocjenom od 1 do 5, na dobrobit svih koji se knjigu tek spremaju pročitati. Dakle, slijede kategorije vaših prijatelja, rodbine, kolega, znanaca, partnera, djece, roditelja i inih.


Teoretičar zavjera

Prvi prijedlog našeg božićnog poklona za prijatelja opsjednutog svjetskim zavjerama su svakako Larousseova Tajna društva. Što li će ljepše jedan takav teoretičar zavjera od čitanja o sablasnim mitovima i mračnim legendama tajnih društava i to na samu Badnju noć dok mu razdragani susjedi na ulici pokrivenoj snijegom uz crkvena zvona bez sluha pjevaju 'Radujte se narodi'. Voljet će vas do kraja života. Napomenimo i to da je knjiga bogato ilustrirana.

Drugi izbor je Tko doista vlada svijetom? Burnetta i Gamesa o zavjerama u svakodnevnom životu. Tu su korporacije (prvenstveno strane), zakonodavstvo, mediji, novac i sama država. Dok će svi s nestrpljenje očekivati odgovor na pitanje što se krije u zapakiranim darovima ispod bora, vaš će teoretičar zavjera s nestrpljenjem očekivati odgovor na pitanje tko ima zadnju riječ u sve ogorčenijoj i krvavijoj bitki za premoć?

Jednom će takvom (bilo kolegi s posla, bilo puncu) dobro će doći i Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji Bore Ćosića u kojoj je kroz perspektivu dječaka dan pogled na revoluciju, rat i velika povijesna zbivanja. Ili Barabásijeva U mreži koja daje odgovor na pitanje - što povezuje vrtne zabave, terorističke ćelije, gene, epidemije, političare, poslovne ljude i internet? Bit ćete obožavani, barem do sljedećeg Božića.


Umjetnik

Ako osobe kojima kupujete božićne i novogodišnje poklone nemaju veze sa svjetskim zavjerama, ali imaju s umjetnošću poklonite im Novakovićevu Radionicu pisanja fikcije. Iskreno, više zagovaramo Ferićevu radionicu, no, za one koji zbog obaveza ne stignu pohađati nastavu neka probaju s ovom do-it-yourself varijantom.

Tu je također i Straussova Igra u kojoj Neil vješto prodire u bizaran podzemni svijet pick-up umjetnika, odnosno muškaraca koji su posvetili svoje živote različitim tehnikama zavođenja žena. To su muškarci s vlastitim dijalektom i kodovima časti, koji djeluju on-line i uživo i koji su toliko posvećeni brušenju svojih strategija zavođenja da čak jedni drugima drže seminare i žive u zajedničkim kućama zvanima Projekti, čitamo na koricama knjige.

Nakon zavođenja obično dolazi seks. Ako želite nekoga darivati kombinacijom umjetnosti i seksa odlučite se za Bekićevu Vojin Bakić ili kratka povijest kiposlavije u kojoj se Bekić bavi erotskim životom Vojina Bakića te u isto vrijeme na primjeru jednoga umjetnika prikazuje široku kontekstualnu povijesnu i političku panoramu naših krajeva, sudbinu Srba u Hrvatskoj, ideološku razdrtost hrvatskoga nacionalnog bića između Hitlera i Staljina, Pavelića i Tita itd.

Cipkinovo Ljeto u Baden-Badenu izgubljeno je remek-djelo pa samim time i dobar božićni poklon. Ova je Cipkinova proza posvećena Dostojevskom i njegovoj ženi i njihovim svakodnevnim bitkama za vlastite duše. Sve vrvi od umjetnika.


Ekonomist

Ako ovoj kategoriji svojih prijatelja i znanaca do sad niste poklonili Harfordovog Ekonomista na tajnom zadatku i Stevensonovu knjigu Vaš marketing je pušiona, učinite to ove godine. U slučaju da želite nešto novijeg datuma predlažemo Martina Amisa i njegov Novac, roman o modernim ljudima 20. stoljeća koji ne žive već oponašaju život. John Self, glavni lik romana, običan je bijednik i ljudska hulja koja gmiže za lovom, bestidno povlađujući svojim najnižim strastima. Sve za čim žudi su - novac, seks i stimulansi. Izvrsno za novogodišnje propitkivanje. Zadnje u ovoj kategoriji izdvajamo Rajanovo i Zingalesovo Spašavanje kapitalizma od kapitalista, kultnu knjigu koja će radikalno promijeniti poimanje kapitalističkog sustava vaših ekonomista.


Romantičar

Svi koji imaju prijatelje ekonomiste, imaju i prijatelje romantičare. Čisto zbog ravnoteže u svemiru. Za njih predlažemo Tatarinove Ljubavi nebeske, ljubavi zemaljske, te Simu Mraovića koji kaže Varaj me nježno. Tu je još i Brunierovo Putovanje u beskraj i Abbottičina Povijest celibata. S romantičarima je uvijek lako. Ako i ne budu zadovoljni knjigom, zbog sklonosti romantici neće to tragično shvatiti.


Metroseksualac

Kako što znamo, metroseksualci (osim što drže do higijene i njege tijela) drže do toga da budu in. U to ime, Hrvoje Šalković i Zec na mjesecu. Iako se kartonski Šalković više ne smješka s kioska sjećanja su još uvijek živa. Aktualna su i Ta divna stvorenja Arsena Oremovića, zbirka televizijskih eseja i kolumni. Osim pogleda na ekrane, moć i ulogu televizije knjiga donosi pregled trendova na estradi i u industriji zabave, ali, (pozor) pozornost daje i širim društvenim i političkim strujanjima u Hrvatskoj u posljednjih pet godina.

Nikako ne zaboravite na novog Beigbedera pod naslovom Upomoć, molim oprost!. U prilog ovoj knjizi ide činjenica da je autor vrlo nedavno posjetio Hrvatsku i održao gala književni party u gala-restoranu Plato u gala centru Kaptol. Na žalost ne raspolažemo s potpisanim primjercima knjiga.


Atipični Bad Blue Boys

Za vašeg atipičnog BBB-ovca tu je svakako Cathy Crimmins i Kako su homoseksualci spasili civilizaciju - oštrouman i duhovit kulturološki pregled običaja, modnih stilova i likova iz gej života u 20. te na početku 21. stoljeća.

Bruno Motik i Dražen Šimleša nude Zelene alate za održivu revoluciju, knjigu koja pokriva širok spektar praktičnih savjeta, te socijalnih, političkih i ekoloških motiva održive revolucije. Detaljni opisi, savjeti i upute olakšat će svakome put prema drugačijem životu i uopće proizvodnji, prijevozu, energetici... Ukoliko je baš to nečija novogodišnja odluka, naravno. Ako je to odlučio vaš partner, uz knjigu razmislite i o rastavi.

Barthesove Fragmente ljubavnog diskursa pročitajte sami prije no što ih poklonite atipičnom BBB-u, ili, ako ih ne stignete pročitati, atipičnome pokažite knjigu koju mu poklanjate i odmah je posudite da je pročitate. Tu je još i ispovjedna knjiga Zvonimira Milčeca Moj zagrebački rukopis. Za one koje zanima kakav Milčec uistinu jest, a ne kakav bi eventualno želio biti.

Sutra slijedi nastavak (filmofili, glazbofili, roditelji, intelektualci, aktualci, geekovi, new ageri), a vi u međuvremenu sastavite popis osoba i pokušajte ih podijeliti po kategorijama. Sretno.

Knjige odabrale - Miljenka Buljević i Ildiko Dekany
Napisala - Vanja Bjelić Pavlović
Opremila - Marija Mladina
Kavu uz knjigu poslužuju i glazbu puštaju - Goran Urojić, Saša Čobanov i Eva Zorica

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu