Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Emergency exit II (što kome kupiti?)

Large 564
Ponedjeljak
17.12.2007.

Jučer smo vam predložili što pokloniti prijateljima teoretičarima zavjera, umjetnicima, ekonomistoma, romantičarima, metroseksualcima i onom jednom jedinom atipičnom Bad Blue Boyu. Danas slijede ostali.  


Filmofil

Marcel Jeanovom knjigom Kad animacija susreće žive zasigurno ćete obradovati one zagrižene filmofile koji vjeruju da su tradicionalne granice između žanrova danas neodržive. Oni znaju koliko je teško razdvojiti animaciju od filmskog snimanja i dokumentarni film od igranog, a ova će im knjiga dokazati da su u pravu. Autor jedine povijesti hrvatskog filma Ivo Škrabalo napisao je i Dvanaest filmskih portreta značajnih i manje značajnih osoba iz današnjosti i prošlosti hrvatskog filma. Izvrsno za prijatelje filmofile s izraženim nacionalnim osjećajem. Porterov Razgolićeni Brando ne poklanjajte osobama sklonima eksperimentiranju. Brandov život nije nešto što bi trebalo pokušavati raditi kod kuće. U romanu Irine Alexander: Samo činjenice, molim!, nalazi se, između ostalog, transkript dokumentarnog filma u kojemu ova velika dama pred kraj života rezimira svoje nevjerojatne pustolovine te je stoga također prikladan kao filmofilsko štivo.


Glazbofil

S glazbofilima je i ove godine lako. Za one u zaostatku tu je Hornbyjev Hi-Fi koji možete ukompletirati s DVD-om, a za one up-to-date posegnite za knjigom nazvanom prema singlici Sex Pistolsa Pretty Vacant. Radi se o povijesti punka prema riječima Phila Strongmana, jednog od najvećih autoriteta za punk. Kreutzerova sonata Margriet de Moor ima sonatu u nazivu pa ako i nije knjiga o glazbi, proći će na prvu loptu. Također, velika je vjerojatnost da će ostati nepročitana. Knjiga s kojom nikako ne možete pogriješiti zove se Raznoliki stavovi – život Leonarda Cohena i napisao ju je Ira B. Nadel. Cohen je Cohen, a neki je dan primljen u Rock'n'roll hall of fame. Tim više.


Roditelj

Otkad se pojavio u hrvatskom prijevodu, Jasper Juul postao je nezaobilazan savjetnik za sve tipove roditelja – izgubljene, samouvjerene, autokratske i ostale. Iz bogate ponude izdvajamo Znati reći 'ne' mirne savjesti. Vjerujte, onima kojima je poklonite bit će puno lakše u životu. Za one s djecom sitnog zuba tu je Jovančevićeva Godine prve – zašto su važne? na koju možete nadovezati i Adamsovu Probudite genijalca u svojem djetetu - zabavne aktivnosti za razvoj mladih umova od rođenja do 11. godine. Ovu potonju možete pokloniti i prijateljima s kojima se više ne želite često viđati jer nudi pregršt praktičnih vježbi, aktivnosti i zanimljivih ideja za interaktivne igre s djecom što će ih možebitno vezati za kuću. A ako su vam se neki prijatelji povjerili da su se vezali za kuću zbog rada na potomstvu pripremite ih na ono što dolazi poslije te izaberite Prozu poslije FAK-a Jagne Pogačnik.


Intelektualac

Milana Vlahović možda ima muža nogometaša, ali joj je zato pogovor u knjizi napisao Miljenko Jergović. Njezino Blato nema veze s Biondićkinim Životom na visokoj peti, kao ni s Novom knjigom Lane Biondić. Svaki intelektualac znat će cijeniti i Jovanovićevu Nogu filologa kroz koju Neven majstorski provodi antičke pisce, srednjovjekovne latiniste, građane polisa, junake trojanskog rata ili arena od davnih dana do našeg vremena te povezuje klasični pisani tekst i živu svakodnevicu.


Aktualac

Biti aktualan, ako ništa drugo, znači biti u toku s književnom produkcijom Harukija Murakamija. Trenutno je aktualna Pleši pleši pleši, nastavak Lova na divlju ovcu. Od domaćica naš izbor pada na Pilićev Doggiestyle s 31 pričom iz žanra ljudske komedije. Ako vam nije do komedije probajte s Nevjernicom Ayaan Hirsi Ali, izvarednom pričom o ženi iz nomadske obitelji, obrezanoj u djetinjstvu, koju su podučavali radikalni učitelji u Keniji i Saudijskoj Arabiji, ali koja je uspjela pobjeći i pretvoriti se u međunarodno priznatu glasnogovornicu i borca za prava muslimanskih žena. Ovu ćemo kategoriju svakako zatvoriti s Frenzenovom Neumjerenom zonom, knjigom memoarskih eseja koja je svojevrsni nastavak njegovih Korekcija o kojima ne treba više govoriti.


Geek

Ako se geekovima odlučite kupiti knjigu, a ne neki gadget, na raspolaganju vam je Greeneovo Tkivo svemira, podnaslovljeno 'prostor, vrijeme i zašto su stvari kakve jesu', zatim Himanenova Hakerska etika i duh informacijskog doba (snažna, čitka i zabavna knjiga), Kraussova Fizika zvjezdanih staza koja kaže da bi ograničiti našu pažnju na ono zemaljsko značilo sputati ljudski duh (izvrsno za vašeg geeka), te na kraju Adamsova Holistička detektivska agencija Dirka Gentlyja, za geekove koji ne znaju pitanje, ali već znaju odgovor na pitanje: Koji je odgovor na ključno pitanje o smislu života, svemira i svega?


New ager

Za prijatelje koje je žena navukla na istočnjačku filozofiju nudimo Molekule emocije dr. Candace B. Pert, knjigu u kojoj ova doktorica tvrdi kako su molekule emocija u neraskidivoj vezi sa čovjekovom fiziologijom. Dalje, Rudolf Steiner u knjizi Osnove tajne znanosti napokon pronalazi kozmičke veze koje mu se nisu pokazale dok je pisao Teozofiju, odnosno jesu pojedinačno, ali ne i kao cjelovita slika. Nije važno ako ne razumijete, vaš new ager hoće. Orlićeva Yoga na zapadu opisuje 'čovjekov svijet' kao zatvorenu i okoštalu fantazmagoričnu strukturu zarobljenih egzistencija, što zvuči jako loše pa ne bi bilo zgorega poraditi na tom problemu. I za kraj, loš izbor ne predstavlja ni Krema protiv smrti Karmen Lončarek, knjiga o demokratizaciji ljepote koja kaže da danas svatko može, a time je i obavezan, biti lijep, samo ako dovoljno potroši na svoj izgled, tj. da nitko nije dovoljno lijep a da njegov izgled ne bi bio potrebit dodatne investicije. Imate li vlastiti kozmetički salon, ovu knjigu izaberite kao poklon svim svojim prijateljima, čini se kao isplativa investicija.

Ako ste nakon napornog mozganja zaključili da trebate poklon za osobu koja se ne uklapa u niti jednu od navedenih kategorija imamo mi i asa u rukavu. Ali ga čuvamo za sutra. Do čitanja.


 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu