Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Edgar odlazi Kingu

Large marta 01 stephen king
Nedjelja
03.05.2015.
Društvo američkih pisaca misterije (Mystery Writers of America) je 29. travnja 2015 u New Yorku dodijelilo nagradu Edgar Allan Poe za najbolja ostvarenja u beletristici, publicistici i na filmu, izdana tijekom 2014. godine.
Edgar Allan Poe jedna je od najprestižnijih nagrada u kategorijama misterije i kriminalističkih romana. Ova nagrada dodjeljuje se već 60 godina, a nagrade za najbolji roman dobile su velike legende tih žanrova, poput Patricie Highsmith, Johna le Carréa i Raymonda Chandlera.
Stephenu Kingu dodijeljen je Edgar za najbolji roman, za triler Gospodin Mercedes. Time je King nadmašio Iana Rankina i Karin Slaughter u kategoriji najbolje napisanog krimića na temu svakodnevnog zla; posebne nagrade uručene su Jamesu Ellroyu i Louisi Duncan.
Romanom Gospodin Mercedes, stavljajući u fokus umirovljenog policajca kojeg progoni nikad riješeni slučaj masakra, Stephen King radi neuobičajen zaokret od nadnaravnih događaja i paranormalnih zapleta prema ljudskom zlu i svakodnevnom zločinu. 
U njegovoj se priči, kroz lik glavnog negativca Bradya, "može čuti odjek svih problematičnih Amerikanaca koji su ubili brojne nedužne pucnjavom u školama ili kinima”. Ovim intrigantnim romanom King je nadmašio trenutne 'lidere' kriminalističkih žanrova kao što su Ian Rankin, Stuart Neville i Kerin Slaughter koji su također nominirani za najbolji roman.
Nagrada za najbolji prvi roman dodijeljena je Tomu Boumanu za roman Dry Bones in the Valley, u kojem se radnja vrti oko pronađenih leševa na posjedu starca u Pennsylvaniji. Priča What do you do Gillian Flynn, autorice Nestale, nagrađena je Edgarom za najbolju kratku priču.
Nominirane i nagrađene romane, prema kategorijama možete pronaći na stranici TheEdgars.
Marta Jagušt

Izvor: The Guardian
FOTO: revjdevans
***

Ovaj tekst nastao je u sklopu Booksine prakse za mlade novinare.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu