Page arrow

E-otkazi

Large penguin random house
Utorak
08.12.2015.

Pred Božić, Penguin Random House najavio je otpuštanje 225 radnika iz skladišta u engleskom Warwickshireu. Službeni razlog ovom potezu je pad prodaje knjiga zbog uspona tržišta e-knjiga. Radnicima će, pak, biti ponuđene više otpremnine i pomoć u pronalaženju novog posla. Britanski sindikat Unite izjavio je da će ovi otkazi uzdrmati ne samo sudbinu radnika i njihovih obitelji, nego i cijelu lokalnu ekonomiju. 

Teško je vjerovati da je baš uspon e-knjiga uzrokovao otkaz ovog relativno malog broja najniže rangiranih radnika. Valja ipak dodati da je rast prodaje e-knjiga (11% u odnosu na lani) doista u korelaciji s padom prodaje knjiga (5%). S druge strane, neki navodi pokazuju da prodaja e-knjiga stagnira ili pada, zbog čega je knjižarski lanac Waterstones potpuno obustavio prodaju Kindlea.

Bilo kako bilo, vrijedi pratiti hoće li se otkazi nastaviti i hoće li obuhvatiti djelatnike u drugim dijelovima književnog lanca. 

izvor: The Guardian

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu