Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Do you feel lucky, cyberpunk?

Large 27
Utorak
06.02.2007.

William Ford Gibson (1948) američki SF pisac, otac kako same riječi, tako i književnog žanra cyberpunka, te autor legendarnog romana Neuromancer (1984) na svojoj je mrežnoj stranici objavio radni naslov svog zasad posljednjeg rukopisa. Naslov koji je još uvijek samo radni glasi Spook Country a izdavač koji bi ga trebao amenovati je Penguin. Uglavnom, roman je gotov i, ako je vjerovati Amazonu, izlazi u kolovozu 2007.

Zadnja knjiga Williama Forda Gibsona Pattern Recognition izašla je davne 2003. godine, mnogo prije YouTubea, MySpacea i ostalih čuda koja su se otad dogodila na kibersceni, a koja je William Ford Gibson vizionarski predvidio.

O najnovijoj knjizi ne zna se mnogo, osim da je smještena u sadašnje vrijeme čime je nastavio trend započet Pattern Recognitionom.

Njegovi najraniji radovi futurističke su priče koje problematiziraju utjecaj kibernetike i tehnologije kibersvemira, odnosno kompjuterski simulirane stvarnosti na ljudsku rasu. Kasnije se bavio visokom tehnologijom i ljudskim šljamom, a u 80-tima je prešao na noir ugođaj koji je kulminirao kultnim Neuromancerom, romanom koji se jedini može pohvaliti laskavom titulom dobitnika tri najprestižnije SF nagrade: Nebule, Huga i nagrade „Philip K. Dick“. Inače, Neuromancer je prodan u 6.5 milijuna primjeraka.

Nakon All Tomorrow's Parties (1999) usvaja realističniji način pripovijedanja što romanu Pattern Recognition, smještenom u sadašnjost, omogućava ulazak na sam vrh srednjostrujaških bestseler lista.

Osim romana, Willian Ford Gibson 1992. napisao je elektroničku pjesmu Agrippa (A Book of the Dead) koja je sadržavala samouništavajući floppy disk koji je dozvoljavao jedno učitavanje i čitanje, nakon čega je slijedilo samouništenje (sadržaja, ne diska). Od 2003. redovito piše svoj blog na kojem je za vrijeme nastajanja Recognitiona ekskluzivno objavljivao dijelove rukopisa.

Dvije Gibsonove kratke priče pretvorene su u film: Johnny Mnemonic (1995) s Keanu Reevesom i New Rose Hotel (1998) s Christopherom Walkenom, Willemom Dafoeom i Asiom Argento.

Usprkos svemu navedenom William Ford Gibson ne smatra se kompjuterskim freakom. Neuromancera je napisao na pisaćoj mašini, a danas doma drži tek 2005 PowerBook G4 s gigabajtom memorije i bežičnim routerom. Sam priznaje da ga kompjuteri nikad nisu previše zanimali – zanimaju ga ljudi koji se njima služe. Iz čega slijedi da Williamu Fordu Gibsonu inspiracije neće usfaliti.

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu