Page arrow

'Djeca ponoći' na filmu

Large rushdie
Ponedjeljak
29.04.2013.

Roman Salmana Rushdieja Djeca ponoći objavljen je 1981. i govori o događajima iz 1947. kad je Indija izborila nezavisnost. Premda su već ranije postojale inicijative za ekranizaciju romana (npr. BBC je 1990-ih planirao napraviti adaptaciju), filmska verzija ovog romana snimljena je tek sad. Rushdie se sam odlučio prihvatiti pisanja scenarija, a redateljsku palicu preuzela je Deepa Mehta, indijska redateljica s prebivalištem u Kanadi.

Rushdie navodi kako je od malih nogu obožavao film i pratio holivudske hitove. Kaže da mu je pisanje scenarija za ovaj film bilo užitak jer je "mogao pogledati projekt iz svoje mladosti i vidjeti kako bi ga napravio u ovim godinama". Priznao je da nije konzultirao druge scenariste jer "zna dovoljno o filmovima" i "na kraju krajeva, pripovijedanje je uvijek pripovijedanje". Ipak, ne osjeća se kao autor filma jer je "scenarij tek korak na putu do filma; to nije film."

Film bi trebao ovih dana imati premijeru u S.A.D.-u pa ćemo uskoro i sami moći vidjeti Rushdiejev izlet u svijet filma. Razgovor s Rushdiejem uoči premijere možete pročitati ovdje.

izvor: NY Times
foto: canada.2020

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu