Page arrow

Dickens u tehnikoloru

Large  arli
Četvrtak
04.06.2020.


Zanimljivo je kako nas uvijek kao malu djecu fascinira kada crno-bijele fotke odjednom vidimo u boji. Odmah smišljamo teorije i žarom znanstvenika proučavamo novootkrivene dimenzije. Tako su se poveselili u londonskom Muzeju Charlesa Dickensa, odakle se hvale novim-starim piščevim fotografijama, odnosno, onima u boji.

Povodom stopedesete obljetnice Dickensove smrti, muzej planira organizirati izložbu njegovih fotografija čim pandemijom uzrokovane mjere popuste. Kao najavu, objavili su jednu piščevu fotografiju, iz 1859. godine, koju je u svijet boje prenio fotograf Oliver Clyde. Izložba naziva Technicolour Dickens: The Living Image Of Charles Dickens bavit će se načinima na koje su prikazi pisca kolali za njegova života i nakon smrti.

Tako po novom možemo vidjeti Dickensa u žuto-zelenom lajbeku, s razbarušenim vlasima, a imao je, čuda li, i rumene obraze. Zdrav ten navodno se može pripisati Dickensovoj ljubavi prema hodanju i prirodi, a Clyde je radi točnog prikaza proučavao ten njegovih prapraunuka.

diki
Fotografija preuzeta s Instagrama.

Kustos muzeja Frankie Kubicki kaže da je projekt htio približiti ljude pravom Dickensu, onakvom kakvog tadašnja tehnologija nije mogla zabilježiti. Dickens je, kako kaže, bio duhovit i strastven čovjek koji je obožavao modu i jarke boje, a crno-bijeli prikazi mu kradu taj dio osobnosti.

Nismo sasvim sigurni koliko nas je jedna fotografija u boji približila Dickensu, no, u svakom slučaju, interesantan poduhvat. 


Izvor: The Guardian, foto: Charles Dickens Museum

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu