Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Deset u utrci za Ivana Gorana Kovačića

Large 177
Srijeda
23.05.2007.

U uži krug za Vjesnikovu književnu nagradu Ivan Goran Kovačić za 2006. godinu ušlo je, od prvotnih 31, deset kandidata. S obzirom na to da je rad žirija u kojem su Zvonimir Mrkonjić, Julijana Matanović, Helena Sablić Tomić, Nikola Petković i Branka Džebić, bio do kraja otvoren, u utrci za ugledno priznanje priključile su se još tri knjige koje su naknadno dospjele na ocjenjivački stol.

To su knjige Lovac u labirintu (Naklada Ljevak), koja objedinjuje eseje, feljtone, književne kritike i dnevničke zapise Zdravka Zime, potom knjiga Putovi pored znakova (Ljevak), u kojoj se Krešimir Nemec odlučio za veliku šetnju skrivenim i nepoznatim krajolicima hrvatske književne kulture, te roman Pričaj mi o njoj (AGM), koji, iako potpuno drukčiji od peterostruko ovjenčanog Osmog povjerenika, ponovno predstavlja Renata Baretića kao majstora jezika i pripovijedanja priče. S obzirom na to da se Zimina knjiga sad našla u konkurenciji za Vjesnikovu nagradu, on je kao dosadašnji predsjednik žirija istupio iz ocjenjivačke komisije, a već na idućem sastanku zamijenit će ga Nikola Petković, izvanredni profesor na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskoga fakulteta u Rijeci, pisac i redoviti kolumnist u Novome listu, gdje, između ostalog, prati tekuću pjesničku produkciju.

Tako se među deset najvrsnijih proznih ostvarenja našlo Nemecovo te Zimino djelo, a uz njih još i knjige Viktora Žmegača Od Bacha do Bauhausa (Matica hrvatska), pjesnička zbirka Gordane Benić Unutarnje more (Matica hrvatska), Posmrtna trilogija Mate Matišića (Hrvatski centar ITI-UNESCO), Elijahova stolica Igora Štiksa (Fraktura), Vampir Borisa Perića (Naklada Ljevak), Noćni trening Sibile Petlevski (Fraktura), Enciklopedija očaja Rade Jarka (Fraktura) i Ruta Tannenbaum Miljenka Jergovića (Durieux). Prozne knjige koje su ušle u uži izbor obuhvaćaju širok raspon tema – od potrage za vlastitim korijenima i ljubavlju, preko propitivanja idola i društvenih ideala, pa sve do vampirizma.

U svojoj Enciklopediji očaja Jarak predstavlja imaginarnu povijest intelektualca 20. stoljeća, dok je junakinja romana Sibile Petlevski Noćni trening paradigmatičan lik suvremenoga mladog europskog intelektualca osuđenog na lutanja i potragu za čvrstom točkom. U Elijahovoj stolici, dugoočekivanome romanu Igora Štiksa, taj je mladi književnik ispričao priču o piscu koji pronalazi sakrivenu bilježnicu svoje majke koja stubokom mijenja njegov život. Boris Perić u Vampiru donosi pak priču o najstarijem i zacijelo najpoznatijem istarskom vampiru Juri Grandu, a na znanstvenoj razini iznosi i realne rezultate psihijatrijskog istraživanja vampirizma. Miljenku Jergoviću je pak priča o dječjoj glumačkoj zvijezdi za vrijeme holokausta u Zagrebu, o Ruti Tannenbaum, poslužila i da propita kako funkcioniraju idoli i društveni ideali.

Kako što smo rekli među esejističkim naslovima nalazi se opsežna knjiga uglednoga germanista Viktora Žmegača Od Bacha do Bauhausa, u kojoj je autor interdisciplinarno obuhvatio duhovnu kulturu njemačkoga naroda te njezin utjecaj na druge. Posmrtna trilogija jednoga od najboljih suvremenih dramatičara Mate Matišića jedina je knjiga odabrana u kategoriji dramskoga žanra, a objedinjuje Matišićeve tri nove drame Sinovi umiru prvi, Žena bez tijela i Ničiji sin.

Knjiga Izabranih pjesama Gordane Benić Unutarnje more priskrbila si je pravo da predstavlja novu pjesničku produkciju u izboru za ovogodišnjeg Gorana, i to s pravom s obzirom na činjenicu da je zbirka proglašena najboljom knjigom poezije u 2006. po mišljenju radijskih književnih kritičara.

Iz Vjesnika javljaju i da ćemo uskoro saznati kojih je pet kandidata ušlo u konačni izbor za Vjesnikovu književnu krunu.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu