Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Da Vinci? Da, Ratzi!

Large 24
Subota
30.12.2006.

Benedikt XVI., donedavno Joseph Ratzinger, teolog i izrazito plodan pisac, do sad je napisao mnoštvo knjiga, a uskoro mu izlazi prva u funkciji poglavara Katoličke crkve. Iako će je izdati Doubleday, izdavačka kuća koja je prepoznala tržišni potencijal Dana Browna, knjiga se neće zvati Ratzingerov kod već jednostavno Isus iz Nazareta

Da podsjetimo, za uspjeh Da Vincijeva koda dijelom je zaslužna i sama Crkva koja je knjigu osporavala i pozivala na bojkot čitanja i kupovanja zbog navodno neistinitih tvrdnji da je Isus oženio Mariju Magdalenu i napravio joj djecu. Prema knjizi, sve je zataškalo konzervativno crkveno krilo Opus Dei.

U studenome prošle godine Vatikan je potpisao ugovor s talijanskim izdavačem Rizzoli za prava na Ratzingerov rukopis, koji je opet ta ista prava za Ameriku prodao Doubledayu.  Iako su mnogi talijanski konzervativni listovi u ovome vidjeli skandal, u izjavi od srijede vatikanska izdavačka kuća podsjeća da je Doubleday do sad objavio djela pape Ivana XXIII Roncallija, knjige Ivana Pavla II Wojtyle kao i sam Katekizam Katoličke Crkve, čime su dali naslutiti da nemaju ništa protiv izdavanja i Ratzingera samog.

Papa Benedikt XVI. ističe da se radi isključivo o osobnom pogledu na život i djelo Isusa Krista namijenjenom širemu katoličkom čitateljstvu. U predgovoru talijanskom izdanju ističe se da knjiga ne iznosi službena crkvena i Crkvina stajališta te da su joj svi slobodni proturječiti, dakako, koliko budu umjeli. U te svrhe dobro bi poslužio i papin blog za lakšu komunikaciju sa širim svjetskim čitateljstvom, bar onim njegovim dijelom koji uživa u blagodati pristupa internetu. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu