Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Čitajte na netu…

Large 436
Nedjelja
21.10.2007.

Iako je u tijeku Mjesec hrvatske knjige, ovaj će tjedan zasigurno obilježiti film. Zagreb Film Festival počeo je jučer i nudi uistinu svašta, od arhivskih djela do novih dokumentarnih i igranih filmova.

U ovoj atmosferi opće pomame za događajima ovakve vrste, točnije festivala na kojima se uz one proslavljene promoviraju i manje poznata djela manje poznatih autora (sjetimo se samo euforije koju svako ljeto izazove Motovunski festival), postavlja se pitanje zašto ljude toliko privlače filmski festivali, kad i ovo malo art-kina što imamo obično zjape prazna ili ih popunjava uvijek ista šačica fanova. Upravo na to pitanje odgovara Jurica Starešinčić u svojoj kolumni na Kulturpunktovom portalu. Svakako pročitajte, po mogućnosti kao uvod u kino-večer.


 
Ove se godine na ZFF-u odvojilo prostora i za program znakovitog naziva 'Izbori' (vrlo aktualno s obzirom na zahuktavajuću predizbornu kampanju na hrvatskoj političkoj sceni), u sklopu kojeg će se prikazivati i filmovi političke tematike, nezaobilazne teme ne samo u Vijestima, već eto i na književnim portalima, prisjetimo li se samo aktualnog dobitnika Nobelove nagrade za mir, američkog političara Ala Gorea čija je knjiga (s pripadajućim filmom) Neugodna istina izazvala podijeljena mišljenja o tome koja joj je točno svrha. Je li Al Gore samo običan kapitalist koji je uspio progurati svoju politiku u ekologiju i ima li njegova 'zelena' politika uistinu više veze s drvećem i okolišem negoli s dolarima ili 'zelembaćima'? Za detaljnu analizu svih ovih, ali i ostalih pitanja oko opravdanosti dodjele Nobela upravo Goreu posjetite kolumnu Tene Erceg na Feralovim stranicama.

Al Gore je očito ostvario svoj američki san, u njegovom se ormaru sjaje Emmy, Oscar i Nobel, nesuđeni je američki predsjednik i za svoj se neuspjeh na izborima 2000. uvijek može 'izvući' na neregularnosti kod glasanja, no zapravo njegov put do slave ipak nije tekao baš 'od trnja do zvijezda', s obzirom na to da je imao oca zastupnika u američkom kongresu, a s time i početnu prednost. Što je točno taj famozni 'američki san' zbog kojega su se milijuni ljudi preselili u SAD, a kojeg su pokušali definirati najveći velikani američke književnosti poput F. Scott Fitzgeralda ili Huntera S. Thompsona pročitajte iz pera Stefana Raševića na portalu B92.

* * *

Ðelo Hadžiselimović je institucija u našoj kuturi i tu nema puno rasprave. O tome pjevaju i dečki iz ST!llnessa, čiji debitantski album nosi naziv Sve što znam o životu je … odabrao Ðelo Hadžiselimović. Iako možda ne znaju svi kako je gospodin Ðelo točno 'odabrao' neku emisiju i kako izgleda njegov radni dan ili on sam, svi koju su pogledali pokoji dokumentarac na našoj televiziji čuli su za njega. Zašto je taj čovjek nedavno dobio otkaz s mjesta urednika stranog serijskog programa nakon 30 godina staža na HRT-u, zapitala se i mlada pjesnikinja Marija Andrijašević u svojoj kolumni Poptika.

Još je jedna spisateljica ovih dana odlučila podijeliti s čitateljima svoje utiske o aktualnim događanjima u Hrvatskoj i inozemstvu … ali iz obiteljske perspektive. Tko o čemu, Vedrana Rudan o djeci i romantici! Jedan od najoštrijih jezika hrvatske književne scene otkriva kako je ponovno otkrila čari života u braku za vrijeme putovanja s mužem po Toskani, bez djece da kvare romantiku. Toplo preporučamo njenu kolumnu u Nacionalu, sigurno će vas nasmijati…

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu