Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Arden: svijet velikog Shakespearea

Large 579
Srijeda
26.12.2007.

Sad kad ste fino u ime Krista kralja iskeširali sve što ste imali (ili zadužili svoje kreditne kartice do ibera ili iskoristili sve dostupne čekove ili sve od navedenog), ispričat ćemo vam jednu priču čiji se motivi protežu sve od davnih viktorijanskih dana tmurnoga Charlesa Darwina do piksela koji krase 22-inčni LCD monitor tipičnog modernog masterminda ekonomskog inženjeringa iz organizacije poput npr. Instituta sintetičkih svjetova.

Ne, Institut sintetičkih svjetova nije ispao iz mašte nekog esefičara. ISS je stvarna, respektabilna organizacija u sklopu Sveučilišta u Indiani u SAD-u, čiji su čipovi, kako prenosi BBC, uz nadzor profesora Edwarda Castronove stvorili Arden, prototip virtualnog svijeta baziranog na Shakespearovim dramama.

I ne zvuči loše. MMO (massively multiplayer online) avantura u kojoj nenačitana klinčadija konzolom krči put kroz šesnaestostoljetnu Veneciju ili Messinu, putem štrebajući bezvremenske stihove: "The robbed that smiles, steals something from the thief" ili "Sigh no more, ladies, sigh no more, Men were deceivers ever..."

Nažalost, stvarnost nema veze s educiranjem pucačinama zadojene mladeži nego je usmjerena prema praćenju vaših ekonomskih navika i daljnjem iskorištavanju vaših resursa. Profesor Castronova, inače ekonomist, smislio je online virtualni svijet za nadgledanje ekonomske aktivnosti ljudi u kojem je moguće precizno manipuliranje parametrima - od inflacije do puno suptilnijih okolnosti (o kojima, znakovito, ne žele reći ni riječi), a dat će ga na raspolaganje socijalnim inženjerima kako bi ovi mogli isprobavati svoje vražje teorije.

"Nikada u virtualnom svijetu nisam susreo nešto što bi se kosilo s bilo kojom socijalnom teorijom koja drži vodu u stvarnome svijetu", objašnjava, i dodaje, "Tržište je tržište, bilo ono u antičkoj Ateni, Shakespeareovom Londonu ili Azerothu. Teorija o ljudskom društvu koja ne zaživi u virtualnom svijetu i nije neka teorija."

Ipak, Arden je moguće igrati kao bilo koju drugu avanturu. Građanska verzija Ardena dostupna je svima koji imaju novo izdanje igrice NeverWinter Nights - potrebno je samo instalirati dodatke i KLIK!, eto vas u 16-stoljetnoj Engleskoj, začinjenoj fantastičnim elementima iz Shakespearovih djela.

"Shakespeare je bogat folklorom, njegov je svijet fantastičan koliko i Tolkienov, u oba, primjerice, žive vilenjaci", objašnjava Castronova i dodaje da igrica, kako bi se proširile mogućnosti, nije povijesno točna nego je osmišljena tako da izgleda kao Shakespeareov san. Rim je, na primjer smješten pored Češke koja se pak nalazi uz Ardensku šumu. Ipak, jezik kojim se govori je zbog edukacije autentični viktorijanski engleski.

Cilj igre je, kao i u svakoj avanturi, uspješno obaviti zadani zadatak, s tim da se u  Ardenu susrećete s brojnim dobro poznatim Bardovim likovima poput Johna Falstaffa i Rikarda III. Castronova trenutno sa suradnicima radi na naprednijoj verziji Ardena, koja bi trebala istaknuti zabavnu stranu tog edukativnog špijunskog eksperimenta.

Ako ste oduvijek željeli biti pokusni kunić u socijalno-ekonomskim eksperimentima link na probnu verziju šekspirijanske avanture vam je ovdje

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu