Page arrow

Ana Karenjina 21. stoljeća

Large karenjina
Nedjelja
09.09.2012.

Tolstojev roman Ana Karenjina doživio je mali milijun kazališnih i filmskih adaptacija s kojima su vjerojatno najbolje upoznati srednjoškolski učenici kojima je gledanje filma, predstave ili serije bilo jednostavnije nego čitanje 800 stranica romana. S nešto većim pretenzijama od pomaganja učenicima, snimljena je nova ekranizacija ovog romana. Scenarist je Tom Stoppard, pisac poznat po uspješnim filmskim scenarijima (Carstvo sunca, Brazil, Zaljubljeni Shakespeare...), ali i po hvaljenim dramskim djelima (Rosencrantz i Guildestern su mrtvi). Redatelj je Joe Wright koji je privukao širu pozornost filmom Okajanje. Iz tog filma uzeo je i glavnu glumicu Keiru Knightley koja tumači Anu Karenjinu, a njenog muža Alekseja Karenjina glumi Jude Law. Ulogu grofa Vronskog dobio je mladi Aaron Taylor - Johnson. Sam film je specifičan jer je koncipiran kao kazališna predstava unutar filma.

Film je doživio premijeru prije nekoliko dana u Londonu. Kritike su zasad prilično podijeljene: jedni film vide kao 'moćnu emocionalnu dramu' (M. Turner), a drugi kao 'veliku skupu tričariju' (Liverpool Echo). Nije poznato kad film dolazi u hrvatska kina, ali vrijeme si svakako možemo skratiti ako (ponovo?) krenemo pročitati dobri, stari Tolstojev roman.

izvor: Lumen i Rotten Tomatoes
foto: seriykotik1970

Možda će vas zanimati
Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage 281 17.09.2009.

Dr. Ostojić: šta ima u toj Ani Karenjini?

Ljubiteljica elektronike Nina uputila se na 'Love parade' koji je zapravo bio 'Lav parade' i otkrila da kod Tolstoja nije sve dosadna stvarnost.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu