Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Algoritam i Agrokor vole se javno

Large 392
Srijeda
26.09.2007.

Algoritam i novi vlasnik Tiska Agrokor već su uspješno surađivali; Algoritmova su se izdanja prodavala u Konzumima i na kioscima Tiska. Recimo, ovog se ljeta na svim prodajnim mjestima Tiska mogao kupiti posljednji nastavak hit serijala J.K. Rowling Harry Potter and the Deathly Hallows. Dakle, Algoritam tiska knjige, a Agrokor ih distribuira i prodaje.

Agrokor i Algoritam trenutno su u pregovorima o strateškom partnerstvu, ali ni jedna strana ne precizira o kakvoj se točno suradnji radi pa Matejčićeva špekulira o čak i o mogućoj Agrokorovoj akviziciji Algoritma.

Valerij Jurešić, osnivač nakladničke kuće Faust Vrančić te Knjižnog informacijskog sustava KIS procjenjuje da će partnerstvo Algoritma i Agrokora rezultirati okrupnjavanjem te izdavačke kuće i njezinim većim udjelom na tržištu, što je uobičajen ekonomski trend koji za posljedicu ima još veći rast velikih izdavača tj. slabljenje utjecaja onih manjih.

Iako čitatelji zbog nižih cijena profitiraju, Jurešić ističe da, dugoročno gledano, ovakvo poslovanje šteti tržišnoj raznolikosti, jer će se s vremenom smanjiti broj nakladnika, a i oni koji su još aktivni trudit će se objavljivati one knjige za koje su sigurni da će dobro proći.

Jurešić to ilustrira brojkama. Od otprilike 22.000 naslova koji su u ponudi prodaje se tek 3.000 naslova, što samo upućuje na to da će ubuduće biti sve manje naslova koji će se uopće nuditi.

Izvor - Vjesnik.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu