Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Algoritam časti Radionicom pisanja fikcije

Large 418
Četvrtak
11.10.2007.

Što je ključno za radionicu kreativnog pisanja? Lijep stas i glas polaznika, strog, ali pravedan predavač, rodbinska veza s uspješnim izdavačem ili intelektualno stimulativna poduka, karizmatičan nastavnik, te relevantni primjeri iz djela klasičnih i suvremenih majstora pisanja?

Ako ste se do sad pitali upravo ova pitanja i ako vas je majka rodila s darom za pisanje na ovom svijetu postoji nešto za vas – živahno i zanimljivo napisan priručnik Radionica pisanja fikcije (Fiction Writer's Workshop) hrvatsko-američkog autora Josipa Novakovića.

Svako poglavlje istražuje različit vid umijeća pisanja pripovjednih djela i na kraju donosi niz korisnih vježbi - ukupno njih 127. Svaku vježbu upotpunjavaju pitanja pomoću kojih možete ocijeniti svoj rad, a rješavajući zadatke isprobat ćete različite stilove kako biste otkrili svoj vlastiti. I to je to. Nema puno filozofije. Ako ipak nemate spisateljskih pretenzija, ova će vam knjiga poslužiti kao dobar vodič kroz načine čitanja proze, a dat će vam i zanimljiv popis lektire.


Kao redovni profesor kreativnog pisanja na Penn State Universityju, Josip Novaković je za svoj rad dobio nekoliko nagrada – Ingram Merrill Award, American Book Award, Whiting Award, Guggenheim i druge. Od stotinjak eseja objavljenih po raznim časopisima, jednog romana, tri zbirke priča, dvije zbirke eseja, jedne antologije (priča na engleskome kao nematerinjem jeziku) i dva udžbenika, na hrvatski su mu do sad prevedeni: zbirka priča Grimizne usne (Meandar, 2000), zbirka eseja Tražeći grob u Clevelandu (Meandar, 2003) te najnovija Radionica pisanja fikcije (Algoritam).

Ako odgovorite na naše nagradno pitanje koje glasi: 

"Koje od ovih poglavlja nije dio knjige Radionica pisanja fikcije: a) Dijalog i prizor, b) Počeci i krajevi, ili c) Kraljice i kraljevi?"

možete osvojit svoj primjerak Radionice pisanje fikcije s kojim potom krenite put Pule na Sa(n)jam knjige u Istri koji traje od 7. do 14. prosinca i na kojem će Josip Novaković održati Tečaj pisanja fikcije temeljen upravo na ovom priručniku. Više o tečaju pročitajte ovdje, a intervju s Josipom Novakovićem ovdje.

P.S. Svoje točne odgovore, zajedno s imenom, prezimenom i adresom, šaljite na info@booksa.hr do 28.10.2007. Sretno.

Sretni dobitnici su:

1. Helena Avilov, Vetranićeva 3, Zagreb
2. Darko Milaščević, Siget 10, Zagreb
3. Vedran Senjanović, Jablanska 54, Zagreb
4. Ana Borovac, Šibenska 15, Velika Gorica

 

Možda će vas zanimati
Homepage 5968448601 f649799d44 z 20.05.2014.

Nagradna igra

Dijelimo knjige, knjižice, ulaznice, izlaznice... 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu