Page arrow

Akunin o svojoj književnoj kreaciji

Large 383
Nedjelja
23.09.2007.

Pedesetjednogodišnji ruski književnik, klasični filolog, prevoditelj i kritičar Boris Akunin na hrvatskom je tržištu zastupljen trima knjigama u izdanju Profila. Glavni lik Azazela, Levijatana, Ahilove smrti te brojnih drugih romana koji nisu prevedeni na hrvatski mladi je specijalni agent i istražitelj par excellence Erast Fandorin.

Povodom izlaska britanskog izdanja njegova romana iz 2000. Statskiy Sovetnik (The State Counsellor) s Akuninom je o književnoj kreaciji koja mu je donijela slavu i novac nedavno razgovarao Luke Harding iz Guradiana.

Akunin je krimiće o zgodnom i dovitljivom Erastu Fandorinu smještene u carsku Rusiju počeo pisati relativno kasno, s četrdeset godina, a danas, deset godina kasnije, daleko je najpopularniji ruski pisac sa sjajnom internacionalnom karijerom. Njegove su knjige u svijetu prodane u više od 20 milijuna primjeraka, ali on se svejedno ne smatra pravim piscem.

"U tom sam smislu vrlo atipičan Rus. Nisam pravi pisac. Nemam napade inspiracije i slično. Ja sam prije neka vrst književnog Frankensteina; smišljam formule i svoje monstrume uzgajam u bočicama. Fandorin je spoj meni atraktivnih književnih likova kojima sam dodao vlastite začine."

"Fandorin je", objašnjava dalje, "kombinacija triju arhetipova – britanskog gospodina, ruskog intelektualca i japanskog samuraja. Strašno je suzdržan, govor mu je oličenje umjerenosti. To je atipično za Rusa, ali je vrlo, hm, anglo-japanski."

Akunin je nakon pada Sovjetskog Saveza uočio prazninu u književnoj produkciji. Novonastala srednja klasa mogla je birati između klasika poput Dostojevskog i najgoreg šunda pa je odlučio ponuditi treću mogućnost, literaturu "koje se ugledne dame neće stidjeti čitati u metrou" i tako je stvorena nova detektivska serija smještena u doba carske Rusije.

"Zasitio sam se teškog ruskog stila. Ruski, sovjetski pisci su i o neozbiljnim stvarima pisali tim tradicionalnim stilom. Ja preferiram o ozbiljnim stvarima pisati lagodnim stilom."

Počeo je pisati pod pseudonimom Akunin što na japanskom znači nitkov, a stvarni identitet otkrio je ubrzo nakon uspjeha s prvom knjigom o Fandorinu. Pravo ime mu je Grigorij Čhartišvili, Gruzijac je s adresama u Moskvi i u francuskom gradiću Saint-Malo.

Vi koji znate ruski više o ovom zanimljivom autoru možete saznati ovdje, a vi ostali pravac knjižara Booksa.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu