Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Adios, Cowboy

Large kauboj Foto: Thomas Hawk / Flickr
Ponedjeljak
08.02.2016.
Roman Adio kauboju Olje Savičević Ivančević, dosad objavljen na nekoliko svjetskih jezika, ovoga će tjedna dobiti i svoje američko izdanje u nakladi izdavačke kuće McSweeney's iz San Francisca.
Kako se ističe u priopćenju književne agencije Sandorf, ovaj je roman dosad objavljen ili trenutno u pripremi za objavu u Njemačkoj, Španjolskoj, Srbiji, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, Turskoj i Nizozemskoj, a njegov najnoviji engleski prijevod za američko čitateljstvo naslovljen Adios, Cowboy potpisuje iskusna prevoditeljica Celia Hawkesworth.
Nakladnik američkog izdanja je izdavačka kuća McSweeney's iz San Francisca koja je dosad objavila niz mladih i perspektivnih imena američke i svjetske književne scene, ali i knjige literarnih veličina poput Davida Fostera Wallacea, Nicka Hornbyja ili Joyce Carol Oates.
"Pored odličnih prikaza koje je Savičević Ivančević dobila za britansko izdanje romana u utjecajnim novinama poput Irish Timesa ili Guardiana, američka kritika knjigu je također dočekala izrazito pozitivno, opisavši ga kao 'roman koji isprepleće prošlost i sadašnjost tako da na površinu izbija porazna zbilja prepuna aveti, samosažaljenja i dirljive introspekcije'", ističe se u priopćenju.
Adio kauboju je 2011. dobio nagradu tportala za najbolji domaći roman, a po njemu je 2012. redatelj Ivica Buljan za Splitsko ljeto režirao istoimenu kazališnu predstavu.
Američkim će čitateljima svoj nagrađivani romaneskni prvijenac predstaviti u jesen 2016. u sklopu mini-turneje Sjedinjenim Državama uz još nekoliko McSweeney'sovih autora.

***

izvor: Hina
Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage large 2144 kritika 94 osi 07.11.2010.

KRITIKA 94: Olja Savičević Ivančević

Savičević Ivančević nije autorica koja bi oslonila roman o jednostavnu metaforu, ona maštovito i vrlo diskretno razigrava različita značenja sugerirana westernom.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu