Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

2010. čitamo Cronenberga!

Large 517
Srijeda
28.11.2007.

Šezdesetčetverogodišnji svestrani kanadski redatelj David Cronenberg, majstor body horrora - podžanra fokusiranog na tjelesne transformacije i degeneracije, potpisao je ugovor s izdavačem Penguinom, koji bi mu tamo negdje u veljači 2010. trebao izdati roman prvijenac.

Kako je 2010. još daleko, dostupne informacije su šture. Knjiga je tek u povojima, ni naslova još nema, a Penguin ju je otkupio na račun tek nekoliko ispisanih stranica. Imajući na umu kultni Cronenbergov status i činjenicu da mu književni rad nije stran, Penguin sigurno nije pogriješio potpisavši ugovor težak nekoliko stotina tisuća dolara.

Diplomant književnosti na Torontskom sveučilištu, Cronenberg od samih početaka, dakle od sredine 60.-ih, piše vlastite scenarije (Shivers, Rabid, Scanners, eXistenZ itd.), ali i prerađuje tuđa djela (Naked Lunch po romanu Williama S. Burroughsa, Spider po romanu Patricka McGratha, Crash po romanu J.G. Ballarda itd.).

Vremešni Dave 'Deprave' Cronenberg, kojeg nazivaju i Kraljem veneričnog horora (King of Venereal Horror) i Baronom krvi (Baron of blood), u izjavi za javnost navodi da je uzbuđen jer je ovakvu šansu "čekao doslovce 50 godina".

Pa kad je on bio strpljiv, bit ćemo i mi. Do 2010. stignemo pogledati sve njegove filmove, uključujući i najnoviji triler o ruskoj mafiji Eastern Promises.

   Eastern Promises, r: David Cronenberg (official trailer)

A ako ste putem zaboravili čime je Cronenberg zadužio 7. umjetnost, gradivo ponovite ovdje.

 

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu