Srijeda
06.11.2019.

Stihovnica Siska: Đuro Vidmarović

Subota, 09.11.2019 u 19:00 @ Matica hrvatska Sisak
A+ A-

Iduća Stihovnica Siska na rasporedu je u subotu, 9. studenog, s početkom u 19 sati u prostoru Matice hrvatske. Glavni gost večeri je Đuro Vidmarović, aktualni predsjednik Društva hrvatskih književnika, književni kritičar, pjesnik, prevoditelj, povjesnik i diplomat.

Povod njegovu gostovanju najnovija je knjiga pjesama koju je priredio, Mene su ljepote ostavile autora Josipa Gujaša – Đuretina (1936. – 1976.), mađarskog Hrvata čije je pjesništvo i ostavštinu proučavao više od 30 godina. Knjiga je u utorak, 5. studenog, promovirana u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu.

Osim Đure Vidmarovića, o knjizi će u ime nakladnika govoriti Miljenko Brezak i Božica Brkan.

Josip Gujaš - Đuretin (mađ. Jozsef Gulyas) rođen je 1936. u Gornjim Martincima u Podravini, da bi ga kasnije životni put odveo do Budimpešte, gdje je radio kao profesor u gimnaziji. Gujaš je bio po prirodi osjetljiv, samosvojan, slojevit kao osoba i slaboga zdravlja. Nije se za života uspio afirmirati u građanskom smislu – osigurati egzistenciju, položaj ni odgovarajuće radno mjesto svojim kvalitetama.

Kao pjesnik je krenuo svojim putem, a to je značilo napustiti socrealističke okvire i pogledati u oči životu oko sebe i onom u sebi. Relevantni književni kritičari i teoretičari ocjenjuju ga najboljim pjesnikom među Hrvatima u Mađarskoj uopće. Nažalost, za života je objavljen samo u časopisima i antologijama. Posthumno su objavljene dvije njegove zbirke pjesama, Povratak u Podravinu i Iverje/Forgacsok. Prerano je preminuo s nepunih 40 godina 1976.

Đuro Vidmarović, književni kritičar, pjesnik, prevoditelj, povjesnik i diplomat, rođen je 1. travnja 1947. u Piljenicama. U Kutini završava osnovnu školu i gimnaziju, a studij povijesti i filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na Fakultetu za sociologiju i novinarstvo Univerziteta u Ljubljani stječe magistarsku podobnost.

Književnim radom bavi se od 1972. godine, te proučavanjem povijesti i književne baštine hrvatskih narodnih manjina u susjednim zemljama. O tome je objavio više stotina prikaza, članaka i studija u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Mađarskoj, Austriji i Izraelu. Prevodi s ukrajinskog, ruskog i slovenskog jezika. Stihovi su mu uvršteni u više antologija.

 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.