Srijeda
25.05.2016.

Predstavljanje: 'Zent', časopis izvan-rednog zajedništva

Četvrtak, 09.06.2016 u 19:00 @ Booksa
Extra_large_zent-cover_photo2
Predstavljanje: 'Zent', časopis izvan-rednog zajedništva
A+ A-

Nova Iskra i Zent kolektiv dolaze u Booksu kako bi ponosno predstavili rezultat svog jednogodišnjeg rada, a to je prvi broj novog časopisa Zent. Evo što kažu:

"Časopis je posvećen istraživanju, ispitivanju i problematizaciji savremenosti u svim njenim aspektima. Zent je političan utoliko što politiku ne vidi (samo) kao pitanje institucija već pre svega kao pitanje svakodnevnog odnosa pojedinaca i zajednica jednih prema drugima i prema svetu. Zent piše pristupačnim i razumljivim jezikom i eksperimentiše sa formama izraza (od fotografije, preko književnosti i arhitekture do teorije) sa namerom da problematizuje odnos između ”visoke”, "popularne” i ”narodne” kulture, "eksperata” i "amatera”, upravitelja i onih kojima se upravlja. Zent će u obliku tematskih štampanih izdanja izlaziti dva puta godišnje, a na sajtu časopisa, pored sadržaja štampanih izdanja, naći će da se i drugi originalni tekstovi i prevodi.

Naziv časopisa dolazi od žargonskog izraza 'zentati se' koji implicira određeni nivo straha (od) i anksioznosti (prema). Za Zent, zentati se znači iščekivati (ništa određeno), biti izvan reda i izvan mesta, na ničijoj zemlji, nikada tamo gde te se očekuje. Zent shvata zajedništvo kao prvi od preduslova za ostvarivanje izvan-rednog mesta za sve.

Vizuelni idenitet, dizajn i prelom prvog broja časopisa Zent je upriličila dizajnerka Olga Jorgačević, dok su pored nje za art direkciju bili zaduženi Relja Bobić, Ivan Marković i Aleksandra Savanović. Prvi broj Zenta uredili su Maja Kantar, Aleksandra Lakić, Ivan Marković i Aleksandra Savanović. Izdavač časopisa je Nova iskra." Mi dodajemo, ako želite saznati tko su sve autorice i autori zastupljeni u časopisu, dođite na predstavljanje, ili bacite pogled tu.

Na predstavljanju će biti Ivan Marković, Aleksandra Savanović i Maja Kantar, a razgovor s njima vodit će Luka Ostojić.

Dođite svi, a prije no što dođete, imajte na umu da ćete prvi broj Zenta moći nabaviti po promotivnoj cijeni od 50 kuna.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.