Srijeda
21.08.2019.

Predstavljanje knjige ''Zapisi veselog filozofa''

Četvrtak, 26.09.2019 u 18:00 @ Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
A+ A-

U izdanju ugledne sarajevske izdavačke kuće Art Rabic objavljena je knjiga Predraga Fincija Zapisi veselog filozofa, a predstavljena će biti 26. rujna u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Knjigu će predstaviti Goran Sunajko, Dubravka Lejlić Pozderac, Goran Mikulić, autor i slikarica Amela Hadžimejlić, koja će tim povodom imati i otvorenje izložbe svojih likovnih radova.

Ovo je kratka povijest filozofije, ispričana kroz niz anegdota i šala, a rezultat je dva različita nastojanja: Predraga Fincija kao autora teksta te grafičarke i likovne umjetnice Amele Hadžimejlić. Kada je Predrag Finci napisao tekst o ''veselom filozofu'', šaljivu i pomalo nadrealnu ''povijest filozofije'', zamolio je Amelu da mu pomogne u dotjerivanju nekih vizualnih detalja, a onda je ona, kada je pročitala tekst, naslikala svoje komentare, malo po malo napravila svoju izložbu u imaginarnom prostoru i navedenim filozofima dodala njihove ''jastuke''. Tako je ova knjiga postala sprega riječi i lika, teksta i oblika, kazivanje i pokazivanje, prezentiranje i reprezentiranje. Sprega Predragovog tkanja tekst i Amelinih ''slikovnih zapisa''. Ovo je, dakle, istodobno knjiga i izložba slika. Djelo je dijalog dva različita načina artikuliranja i dva različita medija. Na dva različita načina ispričana ista priča.

Knjiga Zapisi veselog filozofa napisana je jednostavno, duhovito, čita se lako, slike u knjizi su upečatljive i originalne, a njeni autori su osobe različitih stvaralačkih pristupa, profesija, generacija, polova i mjesta stanovanja, a oboje iz Sarajeva. Rezultat njihove suradnje je ova u svakom pogledu jedinstvena knjiga pronicljivog humora, britke misli i likovne ljepote.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.