Petak
20.09.2019.

Književno događanje ''Putnici na istok'' u Klisu

Četvrtak, 26.09.2019 u 19:00 @ Narodna knjižnica i čitaonica u Klisu
A+ A-

Nakon Zagreba, književno događanje Putnici na Istok u organizaciji naklade Mala zvona održat će se i u Klisu, u četvrtak, 26. rujna, u 19 sati u Narodnoj knjižnici i čitaonici.

Na događanju će i ovaj put biti riječ o dvojici autora koji su se na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće uputili prema Japanu i Kini te u dalekim kulturama našli poticaj za preobrazbu vlastitog poimanja književnosti. Lafcadio Hearn, pisac grčko-irskog podrijetla, nakon godina lutanja Amerikom, dolazi u Japan 1890., ostaje ondje do kraja života te biva zapamćen kao prvi anglofoni pisac koji je Zapadu približio Japan. Francuz Victor Segalen, po zanimanju pomorski liječnik, no u prvom redu zaljubljenik u umjetnost, stiže u Kinu 1909., proučava kineski jezik i književnu tradiciju te kreće u pionirska arheološka istraživanja; istodobno, težeći svojevrsnoj dubokoj sintezi Istoka i Zapada, spaja kinesko poimanje knjige s francuskom tradicijom pjesme u prozi te stvara svoju osobitu književnu formu – stele.

O književnim avanturama dvojice autora i o prijevodima njihovih djela u nakladi Mala zvona govorit će Sanja Lovrenčić; fragmente Segalenove poezije na francuskom i na hrvatskom jeziku čitat će Stephane Michel; o bitnim elementima kulture s kojom su se susreli putnici na Istok, kaligrafiji i tradiciji ispijanja čaja, govorit će Iva Valentić.

Književno događanje bit će popraćeno izložbom kaligrafija što su ih Iva Valentić i Mingsheng Pi izradili za hrvatsko izdanje Segalenovih Stela, a završit će – čajem za sudionike i publiku.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.