Petak
02.09.2016.

Rimvydas Stankevičius
A+ A-
Rimvydas Stankevičius (1973.) je litvanski pjesnik. Završio je studij litvanistike na Vilniuskom sveučilištu. Od 1997. godine radi u dnevnom listu Respublika
 
U književnosti je debitirao 1993. godine objavljivanjem pjesama u almanahu Pjesničkog proljeća, a prvu zbirku pjesama objavio je 1996. godine. Nakon toga slijedi još pet knjiga poezije, zbirka eseja, kraća pripovijest i priča u stihovima. Napisao je tekstove za više od dvadeset rock pjesama, a 2002. godine je, zajedno s kompozitorom Rokasom Radzevičiusom, napisao operu Jūratė i Kastytis.

Autor se ističe u svom naraštaju po klasičnoj verzifikaciji i sižejima, kontemplativnom stilu, biblijskim motivima i kršćanskoj tradiciji.

Godine 2009. bio je laureat Pjesničkog proljeća, a 2012. godine njegova zbirka Ryšys su vadaviete (Veza sa stožerom) proglašena je najboljom knjigom poezije. Dobitnik je još nekoliko značajnih litavskih književnih nagrada, a poezija mu je prevedena na poljski, švedski, finski, engleski.

Dosad objavljeni tekstovi

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.