Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književna tura #9

Large promocija  16
Petak
26.04.2024.

U okviru naše književne ture pripremamo se za još jedan književni tjedan, a prigodno uz prvomajsko raspoloženje, obilježit će ga upravo druženje po kvartovima! U Booksi smo na književnim tribinama i razgovaramo o knjigama na čitateljskim klubovima, pogledajte što je sve na rasporedu

U tijeku je KaLibar bestiVal koji je na Pazinskom kaštelu ovih dana okupio različite uzbudljive književno-knjiške sadržaje. Danas popodne tako imate priliku naučiti kako početi i kreirati lik sa Zoranom Žmirićem, kao i poslušati razgovore s Nikolom Strašekom, Katjom Grcić i Zoranom Predinom. Sutra je u planu još jedna radionica i večer ispunjena susretima s piscima – na Kaštelu će vas dočekati Enver Krivac, Mladen Blažević i Kristian Novak.

Ovaj vikend smo u kvartu, i to na čak tri zanimljiva eventa koja preporučujemo.

U okviru VRBIK (KV)ART – Proslave proljeća u zajednici zakazana je projekcija filma Vitić pleše, kao i razgovor s autorom Borisom Bakalom. Polaznice pjesničke radionice Nježnije prema sebi voditeljice Monike Herceg i radionice super kratke priče voditeljice Luize Bouharaoua čitat će svoje radove nastale upravo na spomenutim radionicama. 

Nedaleko od Vrbika, Platforma Upgrade poziva na program Trnje: otvoreni kvart, novi u nizu događaja kojim se testiraju aktivnosti interkulturne integracije kroz kulturu i umjetnost, s ciljem osnivanja Interkulturnog društvenog centra. Program nastoji približiti problematike s kojima se susreću osobe migrantske pozadine u Zagrebu i Hrvatskoj, ali i kreirati zajedničke trenutke interkulturnih susreta, dijaloga te zabave, s ciljem stvaranja inkluzivne atmosfere koja će se, nadamo se, širiti i izvan ovog događaja. Očekuje vas tribina, izložba fotografija i interkulturni glazbeni program, a kada se pridružiti kojemu od događanja, provjerite ovdje.

U Dubravi je, također u subotu, književno-dramsko popodne pod nazivom Dubrava Striborova, program posvećen proslavi 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić Mažuranić. Prošetajte do perivoja nazvanom po našoj velikoj književnici u Donjoj Dubravi, gdje ćete zateći dječju predstavu i kreativno-likovnu radionicu, voditeljica knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića Jasna Kovačević govorit će o Ivani Brlić Mažuranić kao "hrvatskom Andersenu", dok će Jelena Zlatar Gamberožić imati predavanje o značenju bajki za djecu. 

U ponedjeljak, 29. travnja, nađemo se na promociji pjesničkog prvijenca

Promocija pjesničke zbirke Leptirići u trbuhu, glave na kolcima Nikole Strašeka održat će se od 18:30 sati u zagrebačkom Kinoteka Baru. Zbirka donosi ekspresivne, ponekad i ekspresionističke pjesme, od kojih je dobar dio napisan na mah, udarom zbilje, pa uglavnom objavljivan na autorovu Facebooku. On bira kraći stih, rafalni, to su stihovi koji se čitaju u dahu, a nastojanja koja iz tih stihova izviru idu u dva smjera: ljubavne pjesme teže nepromijenjenosti, trajnoj idili zaljubljenih – izoliranih od vanjskog svijeta. No taj je vanjski svijet proždirući i valja ga revolucionarno promijeniti. Tako o zbirci piše urednik Kruno Lokotar koji će, uz autora i pjesnikinju i kritičarku Mariju Skočibušić, sudjelovati na promociji, a stihove će čitati i Lucija Šerbedžija.

U utorak, 30. travnja, nastavljamo niz razgovora o slikama i pričama.

Kako je Manuel Šumberac postao ilustrator i animator i kako teče njegov kreativni proces? Koliko dugo je ilustrirao Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić i je li mu to bio velik izazov? Kako je počeo raditi na stranom tržištu i koje je razlike primijetio na našem i inozemnom izdavačkom nebu? Što je za njega dobra knjiga i kakve knjige i slikovnice sam voli čitati? O ovim i brojnim drugim temama s Manuelom će razgovarati književna kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić.

Zateknete li se u šetnji gradom, ne propustite izložbu Priče koje nas povezuju, slike koje pamtimo koja je nakon Knjižnice Medveščak doputovala u Osnovnu školu Matka Laginje. U školi su se dječji radovi nastali na radionicama vizualnog izražavanja s Anom Kuzmanić u Booksi spojili s radovima nastalim na satovima likovne kulture pod mentorstvom profesora Zorana Kakše. Svi radovi inspirirani su kvartovskim pričama koje su djeci pričali polaznici radionice storytellinga u Booksi pod mentorstvom spisateljica Ivane Bodrožić i Martine Vidaić.

Festivalska događanja također se zahuktavaju: drugo izdanje zadarskog festivala LITaf na rasporedu je od 24. do 26. svibnja. Krovna tema Kopno i more garantira nove pustolovine s likovima iz suvremenih književnih djela hrvatskih, a premijerno i stranih autora. Kako okolina utječe na likove i njihove međusobne odnose i kako se autori koriste prostorom – kopnenim ili onim morskim – da bi nam približili njihove misli, emocije i dvojbe, kroz trodnevni program otkrivat će nam suvremeni pisci, spisateljice, pjesnici i pjesnikinje. 

Rezervirajte svoje datume i za ovih dana najavljeni 23. Festival europske kratke priče koji se održava od 5. do 9. lipnja u Zagrebu i također u Zadru. Kratkopričaši se ponovno okupljaju, kao i ljubitelji ove forme, tako da se veselimo detaljima!

Pozdravljamo vas do kojeg od ovih druženja u kvartu i idućeg petka kada se opet upućujemo na književnu turu!

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage e31c5e58 be83 4d9a 8b8e a7a54b0b41b3 10.05.2024.

'12 points go to...'

Zamislili smo da je Malmö epicentar, ne samo glazbene, već i književne euforije.

Piše: Anja Tomljenović

Preporuke
Homepage 34123542576 6c1ffb7866 c 02.05.2024.

'Druga zemlja': Veliki američki roman

Pojam "veliki američki roman" upotrijebio se bezbroj puta, toliko da se već izlizao od silne upotrebe, ali Baldwinova "Druga zemlja" to jest – istinski veliki američki roman autora koji točno zna što želi i mora reći, i zna kojim sredstvima to postići.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Preporuke
Homepage gorko gorko joanna bator 1 10.04.2024.

'Gorko, gorko': Noževima u patrijarhat

Joanna Bator ovu priču pripovijeda britkim jezikom i prepliće je humorom, nježnošću, pomalo iznenađujućim, a ponekad i  teškim životnim događanjima. 

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage louis smith jl2lgyydcno unsplash 21.02.2024.

'Unuka': Priča koja traje iz generacije u generaciju

Kroz odnos Kaspara i Sigrun, Schlink ne nudi samo današnju sliku Njemačke i nepomirljivo podijeljenog njemačkog društva – to je priča koja traje iz generacije u generaciju i daleko nadilazi granice jedne države.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 24t110954.712 27.01.2024.

'Čovjek koji je sve vidio': Reflektirajući mozaici traume

Deborah Levy u ovom romanu u jednu veliku povijesnu priču smješta priču jednog malog čovjeka koji se bori s pronalaskom vlastitog mjesta unutar svijeta,

Piše: Ana Marić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu