Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Utjeha kukavičluka ili hrabrosti

Large john boyne
Utorak
29.10.2013.

Tema razgovora bit će 'Utjeha kukavičluka ili hrabrosti', a s autorom će razgovarati Mima Simić, kolumnistica i filmska kritičarka, Hrvoja Heffer, prevoditeljica i urednik Nenad Rizvanović.

John Boyne irski je autor kratkih priča i romanopisac čiji su romani nagrađivani brojnim uglednim nagradama u Irskoj i izvan nje. Napisao je sedam romana (The Tief of Time, The Congress of Rough Riders, Crippen, Next of Kin, Mutiny on the Bounty, The House of Special Purpose, The Absolutist, The Boy in the Striped Pyjamas), od kojih su mu naročito dva posljednja donijela nepodijeljene pohvale i publike i struke.

Boyneov glavni junak i narator u romanu Prigovor savjesti je Tristan Sadler, kojeg upoznajemo 1916. kao sedamnaestogodišnjaka u logoru za vojnu obuku u Aldershotu i u rovovima Pikardije na sjeveru Francuske, a potom 1919., kad kao ratni veteran dolazi u gradić Norwich kako bi izrazio sućut ožalošćenoj obitelji svojeg suborca Willa Bancrofta, kojeg je prijeki sud osudio za kukavičluk te je strijeljan na bojnom polju 1916.

Dvije vremenske razine romana – 1916. i 1919., rat i mir, akcija i refleksija – ispisane su naglašeno različitim narativnim tehnikama. Ratne scene su brutalne, deskriptivne, krvave, a prijateljstvo između Tristana i Willa, homoerotično i kompleksno, nastoji opstati u bezumnom okolišu ratnog nasilja obilježenog svakodnevnim umiranjem i okrutnošću višeg oficirskog kadra.

Roman Prigovor savjesti, majstorski ispričana priča o strasti, ljubomori, herojstvu i izdaji postavlja niz pitanja aktualnih i cijelo stoljeće nakon početka Prvog svjetskog rata, kad se roman događa.

S autorom, uglednim irskom piscem Johnom Boyneom, razgovarat ćemo između ostalog o tome jesu li antimilitarizam i pacifizam stvar hrabrosti ili kukavičluka te što to znači biti ljudsko biće u ekstremnim ratnim uvjetima.

Foto: Writers Centre Norwich (flickr)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu