Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Tko čita knjige, dobar je s ljudima

Large reading a good book
Srijeda
09.10.2013.
Znanstvenik Emanuele Castano i doktorand David Comer Kidd iz New Yorka proveli su istraživanje kojim su ustvrdili da čitanje kvalitetnih knjiga poboljšava sposobnost empatije i komunikaciju s drugim ljudima. Naime, razumijevanje kompleksnih književnih svjetova i likova priprema čitatelje na bolje razumijevanje svijeta oko sebe. 
Pritom je bitno čitati kvalitetne i zahtjevne knjige: "Književni svjetovi su puni kompleksnih pojedinaca čije unutarnje živote ne možemo lako sagledati, nego ih trebamo istražiti. S druge strane, lakša popularna književnost prikazuje predvidljiv i konzistentan svijet i likove", objasnili su Castano i Kidd. 
Ispitivanje je provedeno na ispitanicima koji su čitali odlomke iz nekoliko kanonskih ili nedavno nagrađenih književnih djela te iz nekoliko vrlo popularnih djela. Ispitanici su potom podvrgnuti testovima koji su pokazali da čitatelji dobrih knjiga bolje razumiju tuđe emocije.
Castano i Kidd vjeruju da njihovi nalazi mogu pomoći u rehabilitaciji zatvorenika ili u terapiji autista. 
izvor: The Telegraph
foto: Tom

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu