Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Tekstovi rock dinosaurusa

Large townshend
Utorak
30.10.2012.

O poplavi autobiografija i memoara velikih pop zvijezda u posljednjih par godina nedavno smo pisali. No, po svemu sudeći, ovaj trend, koji je čak dobio i naziv 'Keith Richards fenomen' (odnosi se na golemi tržišni potencijal autobiografija rock zvijezda gdje ove pišu kojim su se drogama drogirali i s kim su spavali), neće se tako brzo ispuhati. Tako je u samo posljednjih nekoliko dana objavljeno nekoliko značajnih autobiografskih tekstova rock dinosaurusa, među kojima su bez sumnje najveći interes pobudili memoari velikog kanadskog kantautora Neila Younga, Waging Heavy Peace (osrednji kalambur koji podsjeća na memoare ratobornog predsjednika generalisimusa Dwighta Eisenhowera Heavy Peace), odnosno pjevača jednog od najpopularnijih bendova 60-ih i 70-ih, The Who, Petea Townshenda, pod nazivom Who I Am.

Townsendovi  memoari već su podigli prašinu, a o njima je pisao i jedan od najpoznatijih američkih rock kritičara zadnja tri desetljeća, Bob Christgau. Ime ovog kritičara vjerojatno je dobro poznato poznavateljima njujorške punk i no-wave scene, s obzirom da je uz Lestera Bangsa, inače mnogo boljeg stilista i nemjerljivo zanimljivijeg pisca, bio jedan od kritičara koji su ovaj lokalni fenomen podigli na razinu svjetske pojave. Osim toga, Christgau je dobio čast da se čak i jedna pjesma Sonic Youtha nazove prema njemu.

Naime, nakon jedne kritike u kojoj je stil Thurstona Moorea i Leeja Renalda nazvao jeftinom kopijom avangardnog muzičara Glenna Brance, Moore mu se odužio pjesmom 'I Killed Christgau with My Big Fucking Dick', kasnije poznatom kao 'Kill Yr Idols'. I Lou Reed je na svom albumu Take No Prisoners napao Christgaua: "Critics. What does Robert Christgau do in bed? I mean, is he a toe fucker? Man, anal retentive, A Consumer's Guide to Rock, what a moron: 'A Study' by, y'know, Robert Christgau."

No, Christgau je preživio i Lou Reeda i Moorea i njegovo ubijanje nabijanjem te je u idućim godinama i desetljećima postao doajenom američkog rock žurnalizma. Sad je pompozni Bob Christgau izazvao i Townshendovo nezadovoljstvo nakon izuzetno negativne kritike u New York Times Book Reviewu u kojoj, među ostalim, kaže i sljedeće:

"S više od 500 stranica teksta podijeljenih (prema mojem vlastitom brojanju) na preko 380 odjeljaka koji rijetko prelaze više od dvije ili tri stranice, knjiga neumorno napreduje, skupljajući eksplanatorni mojo samim gomilanjem… Toliko mnogo studija! Toliko jahti! Toliko zamamnih ljepotica! A on voli baš svaku od njih! No zašto, u stvari? Čak i ako naslutimo odgovor na to pitanje zaboravimo ga dvadesetak stranica poslije."
Ako memoari Petea Townshenda imaju 500 stranica niti Neil Young s 497 stranica ne zaostaje mnogo za njim (Neil Young se šali na svoj račun pišući kako nema ništa gore 'od preduge knjižurine'). U knjizi se Young ne libi trabunjati o svom slomljenom nožnom palcu, kolekciji vlakića i meditacija o omiljenoj vrsti drveća.

"Ako to nikoga ne zanima, baš me briga", kaže Neil Young. "Ako imate problema s čitanjem ovog štiva", kaže, "dajte knjigu nekom drugom".
No, ne treba sumnjati da će i ova knjiga, baš kao i memoari i kronike Richardsa, Dylana, Smithove i drugih naići na veliki čitateljski interes.
Neven Svilar
Foto: swanksalot (flickr)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu