Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Sedamdeset godina Vrlog novog svijeta

Large huxley
Srijeda
07.03.2012.

Ove godine obilježava se sedamdeset godina od izlaska romana Brave New World Aldousa Huxleya, djela koje je ostavilo golemi utjecaj na stoljeće u kojem je nastalo. Osim toga 2012. je i pedeseta obljetnica drugog slavnog Huxleyevog djela, romana Island, objavljenog 1962. godine.

Povodom ovih važnih datuma povele su se rasprave o aktualnosti Huxleyevog djela, oko čega ipak postoji generalni konsenzus; naime, da o aktualnosti Huxleya ne treba previše raspravljati sve dok postoji opresija u društvu, a postojala je uvijek.

No, tu je i konstantno pitanje vezano uz dva velika distopijska romana 20. stoljeća, Brave New World i 1984. Koji roman bolje opisuje društvo danas odnosno našu neposrednu budućnost, da li je to Brave New World (koji je naslov dobio prema stihu iz genijalne Shakespeareove drame Tempest -  O wonder!/How many goodly creatures are there here! How beauteous mankind is! O brave new world!/ That has such people in't!) koji govori o kontroli koju vlasti imaju nad ljudima putem droge i zabave, ili 1984. Georgea Orwella, u kojem se kontrola postiže opresijom, konstantnim nadgledanjem, špijuniranjem, atmosferom straha i mijenjanjem povijesti.

Iako se mišljenja u tom smislu ponešto razlikuju, prilično je jasno da se strukture moći rado služe i jednim i drugim konceptom, kako kad i kako u koju svrhu. Internet sajt Letters of Note povodom ove rasprave objavio je Huxleyevo pismo Georgeu Orwellu u kojem objašnjava zašto će se u budućnosti ljudi na položaju moći više služiti metodama prikazanim u njegovom romanu nego onim o kojima je pisao Orwell:

"Mislim da će već naredna generacija svjetskih vođa otkriti kako su uvjetovanje kod malene djece kao i narko-hipnoza mnogo djelotvorniji instrumenti vladanja nego li su to pendreci i zatvori, i kako se pohlepa za moći može jednako fino zadovoljiti tako da se ljude navede da vole svoju podčinjenost kao što se to može učiniti tako da ih se batinama navede na poslušnost. Drugim riječima, smatram da će se noćna mora prikazna u 1984. pretočiti u moru blisku onoj koju sam zamislio u romanu Brave New World."

foto: hyperhuxley.blogspot.com

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu