Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rječnik za sve Rome u regiji?

Large wheel
Utorak
29.07.2014.

Alija Krasnići (1952) piše poeziju i prozu, a sakupljač je i narodnog stvaralaštva Roma. U izdanju subotičke Romanopostike Krasnići je nedavno objavio Romsko – srpski i srpsko – romski rječnik u kojemu je obradio 70.000 riječi i pojmova. Radi se isključivo o romskim riječima na više dijalekata koji se koriste na prostoru bivše Jugoslavije.

"Rečnik je dragocen za prevodioce, naučnike, istraživače, učitelje i nastavnike romskog jezika, nema sumnje da će poslužiti mnogim ljudima koji se bave jezikom, ali i onima koji žele da se vrate svojim korenima. Prvi je takve vrste za šest vekova otkako su Romi na ovim prostorima", kaže Krasnići koji je na ovom jedinstvenom djelu radio punih 37 godina.

"Ovaj rečnik bio bi pristupačan i korisnicima na teritorijama Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije, može da se upotrebljava na čitavom Balkanu. Prednost je to što se u njemu nalaze reči sa više dijalekata, čime se postavljaju osnove za standardizaciju. Tiraž je skroman, u ovakvoj vrsti kulturne delatnosti i izdavaštva kolo vode neki ljudi koji nisu od struke i nisu kompetentni da se bave romskim jezikom. A nemam ni podršku nevladinih organizacija kojima se ni broj ne zna. Nema pomoći za one koji žele da afirmišu pisanu reč", navodi dalje Krasnići kojemu nisu pomogli ni u Nacionalnom savjetu Roma, a ni u drugim državnim institucijama.

Vitomir Mihailović, predsjednik Nacionalnog savjeta Roma odgovara: "Krasnići nije hteo da prihvati učešće u radu radne grupe, hteo je da solira. Radna grupa će procenjivati Rečnik, on je tek izdat i nismo mogli da procenimo da li je dobar ili ne. Ostaje mogućnost da se ipak koristi, kada dođe do nas, kada ga prouči radna grupa i, eventualno, dobije njenu saglasnost. Ukoliko ne dobije saglasnost, u nastavi će se koristiti rečnik drugog autora koji je objavljen pre dvadeset godina."

Krasnići će, kako doznajemo, Rječnik ponuditi izdavačima u regiji. Nadamo se da će naići na razumijevanje.

izvor: e-novine
foto: Philip Venable

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu