Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 9. – 15.2.2015.

Large 2074d
Subota
07.02.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Sto dana, Lukas Bärfuss (Edicije Božičević)
Ovim romanom autor otvara pitanja o ulozi Švicarske i drugih zapadnih zemalja u genocidu koji su pripadnici naroda Hutu proveli nad Tutsijima. Kako je moguće da neka razvijena zemlja godinama financira diktatorski režim koji je doveo do jednog od najstrašnijih zločina 20. stoljeća? Jer događanja u Ruandi 1994., suprotno uvriježenom mišljenju, nisu bila kaotična, zato što je 'genocid moguć jedino u uređenoj državi, u kojoj svatko zna svoje mjesto i u kojoj ni najbeznačajniji grm ne raste slučajno na nekom mjestu i ni jedno stablo se ne ruši slučajno, već odlukom o krčenju napisanom na prikladnom obrascu i koju donosi za tu svrhu posebno uspostavljeno tijelo'.

2. Neprežaljena Molly Marx, Sally Koslow (Algoritam)
Molly Marx imala je trideset dvije godine kad je smrtno stradala pod sumnjivim okolnostima.To međutim nije nimalo umanjilo njezin joie de vivre. Pitate se kako? Pa upravo je otkrila da je stigla u 'ono poslije' i da od tamo zapravo može promatrati one koje je ostavila: Annabel, preslatku četverogodišnju kćer, svoju sestru blizanku Lucy, Kitty, jedinstvenu svekrvu i naravno supruga Barryja, plastičnog kirurga koji prema mnogim svojim pacijenticama razvija odnos koji je puno dublji od profesionalnog. I da, svog ljubavnika.

3. Sibirski odgoj, Nicolai Lilin (Hena com)
Šokantna zločinačka epopeja iz pera čovjeka koji ju je sam proživio progovara o sibirskom odgoju koji uključuje svirepost ulice, okršaje ratobornih maloljetnika, oružje, robiju, ali i znanje staraca, vremešnih kriminalaca, koji život nose istetoviran na koži. Oni su 'adoptivni djedovi' zaduženi da mlade pouče o kriminalu oprečnim vrijednostima: prijateljstvu, odanosti, zajedničkoj podjeli dobara, brizi prema invalidima i kulturi tetoviranja. I da stvore tu drsku živuću proturječnost – kriminalca s moralnim vrijednostima.

4. Božji gnjev, Josip Mlakić (Fraktura)
Devet boraca u hrvatskim postrojbama u ratu u Bosni i Hercegovini poginulo je u tajnoj akciji koju nitko nije odobrio. Kod svakoga je pronađena veća količina novca, a zašto su ušli duboko u teritorij koji kontroliraju bošnjačke  snage, nikome nije jasno. Ilija, brat jednoga od sudionika akcije, također vojnik, mora saznati zašto je i kako došlo do tragičnih smrti. Pronalazeći nove, razorne dokaze, pri čemu riskira vlastiti život, Ilija saznaje tajne koje nije trebao saznati te tko i zašto stoji iza sulude akcije u koju su upletene i tajne službe, ali i nepoznati glavešine iz Zagreba.

5. Accabadora, Michela Murgia (Hena com)
'Acabar' na španjolskome znači dovršiti, okončati. A na Sardiniji, 'accabadora' je ona koja okončava. U očima male sardinijske seoske zajednice, njezin čin nije čin ubojice, nego samilostan, ljubazan čin osobe koja sudbini pomaže da se ostvari. Nakon što Tzia Bonaria, šezdesetogodišnja seoska krojačica, usvoji osmogodišnju Mariju, četvrtu kćer siromašne udovice, ona od nje nastoji sakriti istinu o svojoj ulozi accabadore dok veliki trud ulaže u odgoj i poučavanje te inteligente, živahne ali i svojeglave djevojčice.

Publicistika:
1. Zmajir, Nataša Govedić (Algoritam)
Korjeniti zmajevi prva su stvorenja Mrežira koja najiskrenije mrze školu. Upravo na putu prema školi nestaje i dabar Mirić! Njegova mačja obitelj, posebno Sivka i Astrid, prevrnut će svaki kamen da ga pronađu. A tu su i kamenčići čije je djelovanje veoma tajanstveno (zmajevi ih zovu 'pojutiji'). Zbog moći pojutija potrebno je iznova nacrtati šumske karte Mrežira, preseliti zmajeve i burno pregovarati oko Mirićeve slobode. Šuma ima ne samo igraonice i mačje predionice, nego i zatvore i tajne labirinte!

Književna događanja:

Radni tjedan možete započeti s promocijom časopisa 'Treća - Starenje: dvostruka mjerila i tabui' koju u Ogrizoviću organizira Centar za ženske studije.

U isto vrijeme, skoro pa preko ceste, u Talijanskom institutu za kulturu, održat će se promocija knjige ‘Accabadora’ kojoj će nazočiti i autorica, hvaljena talijanska spisateljica Michela Murgia.

U srijedu u Booksi održat će se dio programa 1. Miljkovićevih dana pa navratite.

Tjedan možete završiti s nedjeljnim posjetom 3 Elementa Book Clubu koji će razgovarati o knjizi Sue Townsend Žena koja je legla na godinu dana.

Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu