Page arrow

Rasknjižje, 8. – 14.12.2014.

Large 2074d
Subota
06.12.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Levijeva tkaonica svile, Miljenko Jergović (Fraktura)
Čudnovato je ovo čudesna knjiga u kojoj se otvaraju i stvarni i magični prostori, na čijim se stranicama susreću ljudi, mjesta i sudbine, knjiga koja nevjerojatnom lakoćom pokazuje otkuda sve dolaze priče i pjesme, knjiga koja čitatelju govori da stalno drži oči otvorenima, a uši naćuljenima kako bi osjetio sve otajstvo svijeta u kojem se nalazi.

2. Ushiti, zamjeranja, opčinjenosti, Tatjana Gromača (Fraktura)
Ovi zapisi otkrivaju spisateljicu koja se ne libi suočiti s najtežim izazovima, koja jednako kao što je bez straha i prepuna snage ispisivala mučna stanja, sada ispisuje svoje misli i svoje poticaje, ponekad sasvim male, ali upravo oni pokazuju svijet u njegovoj punini, bez ikakvih zadrški, te iznova dokazuju kako najbolji i najuniverzalniji tekstovi nastaju ispisivanjem maloga, intimnog svijeta.

3. Devet, Andrej Nikolaidis (Algoritam)
Prekaljeni, cinični novinar otkrije da baka koja ga je odgojila – nije bila njegova baka. Shvaća da je čitava povijest njegove porodice izmišljena, da je sve, od porodičnog stabla do fotografija iz obiteljskog albuma, krivotvorina. Počinje istragu o svom podrijetlu, u čijem središtu je tajanstvena figura njegove majke, koju nikada nije upoznao. Uskoro povjeruje da je njegova majka bila ubojica jugoslavenske Tajne službe, specijalizirana za likvidacije političkih emigranata, da je njegov život, od rođenja, pod kontrolom i u vlasništvu opasne službe.

4. Vražji prolaz, Milan Zagorac (Studio TiM, Rijeka)
Svojom mračnom, na trenutke čak i tjeskobnom atmosferom roman podsjeća na skandinavske krimiće smještene u domaći ambijent. Glavna junakinja Franka, nakon što je za sobom ostavila neuspješan brak i jednako tako neuspješan posao, zapošljava se kao noćna recepcionarka u jednom hotelu. U svemu tome ne bi bilo ničega neobičnoga da se u hotelskoj sobi br. 616 osamdesetih godina prošlog stoljeća nije dogodilo ubojstvo Mirjane Sandalić čije tijelo nikada nije pronađeno. Znatiželjna Franka kreće u potragu.

Publicistika:
1. Loša znanost, Ben Goldacre (Oceanmore)
'Skandali s brisovima bakterije MRSA ili medijska obmana u vezi s MPR-om (cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole), o kojima taj autor tako gorljivo piše u Lošoj znanosti, tek su neki od dokaza da živimo u svijetu u kojem doista nije nikada kao do sada postojalo toliko rješenja za liječenje bolesti, ali ni toliko znanstvenih besmislica, loše znanosti i obmana u cilju profita.' (D. Grenac, T-Portal)

2. Za Aleksandrom Velikim u srce Azije, Jasen Boko (Profil)
Jasen Boko se na svom putu kroz Grčku, Tursku, Iran, Afganistan, Uzbekistan i Egipat ponaša poput stanovnika tih zemalja: putuje lokalnim prijevozom, spava u hotelima koje stanovnici smatraju pristojnima, a Europljanima su ispod standarada prihvatljivosti, razgovara i pije čaj sa svakim tko želi komunicirati. Tako nastaju zabavne, ponekad sjetne i tužne priče, a čak i po život opasne o ljudima koji se nakon sedamdesetak godina sjećaju jezika svojih djedova, o onima koji mogu nabaviti gotovo svaku sitnicu koja vam zatreba, o onima koji žele otići iz svoje zemlje, o onima koji se hvale svojim zapadnjačkim načinom života, o onima koji bi rado zamijenili grobnicu za mercedes.

Teen:
1. Željezni ispit, Holly Black i Cassandra Clare (Egmont)
Od dviju spisateljskih superzvijezda, Holly Black i Cassandre Clare, stiže nova knjiga za mlade. U središtu pozornosti su učenici Magisteriuma, akademije za čarobnjake i sve one sa sklonošću prema magiji. U prvoj knjizi fantastične serije Magisterium mlade čitatelje očekuje uzbudljiva i očaravajuća priča, složeno istraživanje dobra i zla. Željezni ispit tek je početak, najveći ispit tek dolazi...

Književna događanja:

U utorak dođite na vatromet kreativnosti tj. na Čitanje polaznika Radionice kreativnog pisanja i ‘Karneval životinja’ u Booksu.

Dan poslije vam se nude KSET-ov Stiholoporter u Booksi i program Europea u dvorištu koji ovoga puta ugošćuje irskog pisca Colma Tóibína.

Ostala književna događanja potražite ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu