Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 7.- 13.5.2012.

Large 2074d
Nedjelja
06.05.2012.

Noviteti:

Proza:
1. Anubisova vrata, Tim Powers (Algoritam)
Bogato razvedena radnja, obilje likova, igra povijesnim i izmišljenim ličnostima čine ovaj roman privlačnim širem krugu čitalaca, a priznanja poput Philip K. Dick Awarda i SF Chronicle Awarda od ovog remek-djela pripovijedanja stvaraju nezaobilazno čitalačko štivo. Dvadeset četiri godine nakon prvog objavljivanja na hrvatskom jeziku, ovo je izdanje preveo Predrag Raos, a ilustrirao Igor Kordej.
2. Mjesto zvano Ovdje, Cecilia Ahern (Profil)
Otkako joj je prije dvadeset godina nestala kolegica iz razreda, Sandy Shortt bila je opsjednuta nestalim stvarima. Traženje je postalo njezina slavna zadaća — bilo da je riječ o čarapi koja je nestala u pranju, zametnutim ključevima automobila ili nečem ozbiljnijem, poput osobe koja je nestala iz vlastita života. Sandy je posvetila život potrazi za nestalim ljudima i pružanju plamička nade ucviljenim obiteljima.
3. Irbis, Aleksandar Žiljak (Zagrebačka naklada)
Ostavite svaku nadu, vi koji ste mislili da će biti bolje! Zaboravite čovječnost, pravdu, blagostanje! Kapitalizam vlada! U bliskoj budućnosti, šačica bogatih ima sve. Milijarde preostalih dave se u bijedi. Ljudski život ne vrijedi ništa, civilizacija se raspada, svijetom hara ludilo raspojasane moći. Roman prožet žestokom akcijom i svetogrdnim humorom.
4. Hladnije od pakla, Charles Stross (Zagrebačka naklada)
Strossove vizije zapanjuju svojom smjelošću, duhovitošću i vrhunskom spisateljskom izvedbom. Prvi put na hrvatskom – pripovjetke dvostrukog dobitnika nagrada Hugo i Locus, jednog od najistaknutijih novijih pisaca znanstvene fantastike za kojeg je Gardner Dozois rekao: "Gdje Charles Stross stupa danas, ostatak znanstvene fantastike slijedit će sutra!"

Publicistika:
1. Posljednja volja Vesne Parun, Denis Derk (V.B.Z.)
Za svoju knjigu zagrebački novinar i publicist Denis Derk kaže da je nastala 'iz dva rukavca'. Prvi je proizašao iz želje velike pjesnikinje da s njim kao urednikom objavi antologiju nesretnih hrvatskih književnih sudbina (nakanu je onemogućila njezina smrt); drugi je potaknut njegovom potrebom da 'skicira' posljednjih dvadesetak godina života i umjetničkog djelovanja Vesne Parun – vrijeme kad je stekla veliko povjerenje u mladog novinara i kad joj je on pomagao u mnogim praktičnim poslovima.

Za djecu:
1. Volim džudo, volim Sandru, Danica J. Spasović (Profil)
Novi kvart, škola, peti razred, malobrojni prijatelji, a brojniji neprijatelji – sve je to snašlo Antonija, krhkoga plavokosog dječaka. Ne moraš biti velik i jak da bi pobijedio, glasio je natpis na oglasu koji mu se učini kao rješenje svih problema. Spas od uličnih nasilnika iz Bande kombolovaca, novo društvo, snagu i samopouzdanje potražio je u džudaškome klubu. No ni ondje nije lako kada si početnik! Zar mu opasni Stršljen i Zmija čak ni u sportskoj dvorani neće dati mira?!

Ostalo:
1. Parovi i druge slabosti, Miro Gavran (Mozaik knjiga)
U ovoj je knjizi sabrano šest novijih Gavranovih drama i komedija nastalih proteklih godina. Zajednički lajtmotiv svih ovih tekstova su muško-ženski odnosi. Gavran portretira muškarce i žene u današnjem društvenom kontekstu, u kome se često uloge inferiornih i superiornih junaka ne vezuju na očekivan način samo uz jedan spol. Govoreći o muškarcima i ženama kao partnerima koji ne mogu jedni bez drugih, autor ih često prikazuje i kao suparnike koji ne znaju odustati od borbe koja ih iscrpljuje u bitkama unaprijed osuđenima na poraze.
2. Dići ruku na sebe, Jean Améry (Oceanmore)
U ovoj knjizi Améry je izabrao dubinski, egzistencijalni pristup, koji se značajno razlikuje od svih dosadašnjih znanstvenih istraživanja i pristupa ovoj temi. Već i eksplicitno odbacivanje termina 'samoubojstvo' pokazuje kako autor drži neprikladnima sve pokušaje tzv. suicidologije da obuhvati posljednju, najosobniju slobodu te situacije.
3. Tri tipa ruskog postmodernizma, Jasmina Vojvodić (Disput)
Ova knjiga nema prethodnika u hrvatskoj kulturi, a može stajati uz bok najboljim pregledima suvremene ruske književnosti u Rusiji i svijetu. Po bistrenju pojmova u nizovima definicija, po utemeljenosti u biranoj literaturi i golemoj građi, po kulturološkim čitanjima postmodernih fenomena kako u cjelini pojedinih opusa tako i u dubinskoj analizi teksta, to je teorijski utemeljeno, metodološki dosljedno i analitički ovjereno znanstveno djelo – prvo takve vrste o toj temi u nas.

Izdvajamo:

1. Rajske ptice, Neven Ušumović
2. Kalendar Maja, Zoran Ferić
3. Do posljednjeg sloja – u bespuću Himalaje, Kalman Žiha
4. Izgubiti se, Kathrin Passig i Aleks Scholz
5. Izlazne rane, Rutu Modan
6. Prijelaz za divlje životinje, Ivana Simić Bodrožić
7. Tiket za revoluciju, Damir Avdić
8. Lajka, Nick Abadzis
9. U što vjerujem?, Lav Nikolajevič Tolstoj
10. Oklopni bataljon, Josef Škvorecký

Književna događanja:

U utorak možete birati između promocije nove knjige poezije Dražena Katunarića 'Kronos' i tribine SF u Booksi koja će se baviti idejom apokalipse u znanstvenofantastičnoj književnosti a na kojoj će gostovati Krešimir Mišak. U četvrtak nam se pridružite na Booksa Book Clubu gdje ćemo razgovarati o knjizi Pijev život nagrađivanog kanadskog pisca Yanna Martela.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu