Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 6. – 12.10.2014.

Large 2074d
Subota
04.10.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Utorak, Elvis Peeters i Nicole Van Bael (Disput)
Ovo je roman o starosti i bolesti, usamljenosti i potrebi za ljubavlju, ali i roman o Kongu – bolnoj temi belgijske kolonijalne prošlosti. Glavni junak dospijeva tamo nešto prije proglašenja neovisnosti 1960. i u kaotičnim borbama koje su uslijedile postaje bijeli plaćenik i mijenja strane kako mu se najviše isplati. U nekom trenutku priključuje se ozloglašenim pobunjenicima Simbama, s kojima na izrazito okrutan način napadne bespomoćne misionare...

2. Putovanje, Murray Bail (MeandarMedia)
Ovo je idiosinkratično, originalno djelo - čitati ga znači disati pročišćeni zrak kontemplacije života uronjene u nostalgiju za književnim modernizmom. Ovaj posljednji roman australskog pisca Murraya Baila priča je koja se proteže od skučenosti i jednoličnosti bečkog salonskog života i slobodnog, divljeg prostranstva oceana. Bailov tekst koji kroz strukturalno integriranje prošlosti i budućnosti prati tok svijesti protagonista, (na tragu Gospođe Dalloway Virginie Woolf ili Joyceova Uliksa), intimna je reminiscencija bez ikakvih pukotina u svom narativu.

3. Privid 1938., Kjell Westö (Fraktura)
Nakon što ga je tijekom diplomatske karijere napustila supruga, Claes Thune otvara odvjetnički ured, u kojem zapošljava šutljivu tajnicu Matildu Wiik, a slobodno vrijeme provodi s prijateljima iz mladih dana okupljenima u Klubu sredaša. Helsinki 1938. još je uvijek ugodno mjesto za život, a rane iz kratkoga ali krvavoga građanskog rata 1918. naizgled su zacijeljele. Ipak, prve naznake antisemitizma polako remete naizgled idiličnu sliku glavnoga finskoga grada, a i nagrizaju odnose u Thuneovoj obitelji te među sredašima.

4. Mima i kvadratura duga, Želimir Periš (Algoritam)
Mima je sistemski inženjer bez stalnog zaposlenja. No, Mima ima i tajnu: s prijateljem na internetu vodi tajnu trgovinu na kojoj se nerijetko prodaju i ilegalne stvari. Droga. Pravi problemi počinju kad ga policija unajmi da otkrije tko se krije iza virtualnog identiteta Dodola. Tražeći Dodolu Mima otkriva da oko njega postoji cijeli svijet paralelnih struktura, da živi omeđen i navođen njima, da nam rade o glavi i o pravima. Prijetnje pa okrutna ubojstva bliže se Mimi, a sve to kulminira kad Mima i Dodola razotkriju svrhu tajanstvenog baznog sustava i kriminalno-totalitarne nadgradnje.

Poezija:
1. Projekt Poljska, Ivan Šamija (MeandarMedia)
'Vraćanje u 'oblak tišine' i raspršivanje, dezintegracija, stvaranje 'sirupa jezika' neka su od mogućih kretanja po pjesničkom projektu (Poljske), koji nastaje iz opustošenosti, samoće, niče iz preživjelih riječi kao što su smrt, biografija duše i pristiže na mjesta gdje 'noć se privuče kao teretni vagon pun ugljena'. Olako bismo ostali izvan dosega poezije Ivana Šamije, istina, specifičnoga sloga i reda, ako bi vrijeme i letargija, čahura i vrt, uzgajanje i sloj, praznina i susreti bili naši jedini orijentiri, jer dopisivanje, domišljanje, traganje i istraživanja jakosti jezika u temelju je ove zbirke.' (Miroslav Mićanović)

Publicistika:
1. Šta bi dao da si na mom mjestu, Dušan Vesić (Naklada Ljevak)
Bijelo dugme je najvažnija pojava u kulturi Jugoslavije u posljednjoj četvrtini dvadesetog stoljeća. U jednoj socijalističkoj kulturi koja je stidljivo tražila svoj put izvan zadanih okvira vrijednosti, bili su pojava upravo prevratnog značaja. Promovirali su neophodnost talenta, nužnost autentičnosti, važnost stava, potrebu za potpunom posvećenošću, visok profesionalni nivo i moderno pakiranje.

Teen:
1. Leti, leti, Ljiljana Jelaska (Studio TiM)
Roman prati jednu godinu u odrastanju četrnaestogodišnje Eme iz Zagreba koja živi s mamom, tatom, bratom Markom, bakom Barom i kornjačom Kornelijom u malom stanu u jednom sasvim običnom dijelu grada. Pisana kao dnevničke crtice što ih je Ema namijenila svome francuskom prijatelju (odnosno, fiktivnom liku, djelomično zasnovanom na njezinoj fascinaciji Francuskom), ova je priča tim autentičnija jer se mlada Ema suočava s izazovima odrastanja ispisanim jezikom koji odiše svježinom i koji mladom čitatelju u obliku romana odašilje poruke o odrastanju koje nije nimalo lako.

Književna događanja:

Prvi radni dan novog tjedna ujedno je i zadnji dan drugog Gornjogradskog književnog festivala.

U srijedu, na praznik, Mađarski vas insitut zove na književno druženje na kojem će gostovati pisac Oláh János i pjesnikinja Mezey Katalin.

Ostala književna događanja potražite ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu