Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 4. – 10.5.2015.

Large large 2074d
Nedjelja
03.05.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Žene koje pušu u čvorove, Ece Temelkuran (Naklada Ljevak)
Glavne junakinje romana uistinu su iznimne i kompleksne: zapravo je riječ o suvremenim muslimankama koje su u potrazi za svojom biti. One su istodobno ranjive i snažne, krhke i odlučne… Odluka o tome da krenu na put bez unaprijed dogovorenog odredišta i cilja – osim osvete koju kuje madam Lilla – i način na koji se te žene međusobno podupiru i razmjenjuju najintimnije priče nude nam mogućnost da zajedno s njima propitujemo odnos slučaja i sudbine, kao i stvarnoga i prividnoga života.

2. Noćna mora, Lars Kepler (Fraktura)
Opasni serijski ubojica Jurek Walter već je godinama izoliran na zatvorenom psihijatrijskom odjelu stockholmske bolnice. Mladi nadobudni liječnik koji se tek zaposlio ondje ne smatra da je stari suhonjavi zločinac posebno opasan, pa prekrši sigurnosni protokol. U međuvremenu Mikael Kohler-Frost, kojeg su smatrali Walterovom žrtvom, pronađen je kako se probija kroz snijeg po željezničkoj pruzi na osami. Kad policija od njega sazna da je trinaest godina proveo zatočen u mraku sa svojom sestrom Felicijom te da nikada nije vidio otmičara, cijeli slučaj dobiva novu dimenziju.

3. Kuća sećanja i zaborava, Filip David (Fraktura)
Glavni junak romana Albert Vajs jedan je od preživjelih, jedan od onih koji su ostali da svjedoče, no njegova krivnja što nije pronašao mlađega brata kada su ih roditelji spasili iz vlaka koji ih je vodio u smrt proganja ga cijeli život, kao i pitanje koje postoji otkako je čovjeka: zašto je zlo toliko moćno i je li ono prevladavajući element u našem svijetu? Albert Vajs cijeli svoj život traga za odgovorom što je trebao učiniti te zimske noći. Treba li se sjećati ili zaboraviti?

4. Ispovjedna tajna, Drago Hedl (Naklada Ljevak)
'Na početku romana anonimni psihopat uhodi mladu djevojku: kad djevojku pronađu mrtvu, ono što izgleda kao prometna nesreća uskoro se pretvara u zamršenu urotu čiji korijeni sežu desetljećima unatrag. Novinari, suci, policija i crkva upleteni su u uzajamne ucjene, interesne veze i zavjere šutnje, a preko nekadašnje crte bojišta caruje novo, kriminalno bratstvo-jedinstvo. Ako Šveđani imaju Millenium trilogiju Stiega Larssona, Hrvati će uskoro dobiti Osječku trilogiju Drage Hedla.' (Jurica Pavičić)

5. Kratka teorija putovanja i jedna pustinja, Cristian Crusat (Naklada Ljevak)
Zahvaljujući vrlo gipkoj prozi nomadske strukture koja se prilagođuje različitim duhovnim, fizičkim ili imaginarnim mjestima svake priče i krhkoj individualnosti njezinih stanovnika, Crusat vodi te pročišćene likove do ponora strahova, sumnja i žudnja što oblikuju suvremeni svijet. Svi oni čekaju, traže ili istražuju mogućnost jednoga otkrića koje ne stiže do njihove obamrle sadašnjosti, a s druge strane, što je zanimljivo, nisu, čini se, sposobni poduzeti nikakav učinkovit potez, osim možda zavodljive Lene koja nam piše iz plutajućega svijeta snova.

Poezija:
1. Uzbrdo, Ana Brnardić (V.B.Z.)
'Nove autoričine pjesme, na tragu smjernica zacrtanih knjigom Postanak ptica, nastavljaju razvijati očuđujuću lirsku naraciju. Pjesničke slike elegantno uviru jedne u druge, bez oštrih prijelaza, ali uz konstantnu izmjenu perspektiva koje otvaraju nove dimenzije lirskoga svijeta, često u svega nekoliko riječi. Pjesnikinjin kozmos zrači mračnom bajkovitošću, njime hodaju titani koji 'škripe prevelikim kožusima', u njemu 'iz poda rastu velike uši koje nam služe za komunikaciju', a 'liliputanci hrču u uskim uličicama'.' (Branislav Oblučar)

Publicistika:
1. Retorika i društvo, Gabrijela Kišiček i Davor Stanković (Naklada Slap)
'Osnovnoškolski predmet Priroda i društvo neizostavan je dio obrazovanja u nas i jedan od temelja interdisciplinarnog učenja. Od malih nogu, učenici razvijaju svoje intelektualne, emocionalne, moralne i socijalne vještine te se uče ponašanju u skladu s društvenim normama. Stoga smo parafrazom 'Retorika i društvo' već samim naslovom željeli istaknuti važnost retorike i uputiti na nekoliko važnih motiva za pisanje knjige. Prvi je motiv sveobuhvatna prisutnost retorike u svakodnevnom životu suvremenoga čovjeka. Drugi motiv jest isticanje važnosti retoričkog obrazovanja.'

Književna događanja:

U četvrtak možete svratiti do Bookse na vrlo zanimljiv razgovor povodom izlaska knjige 'Retorika i društvo' Gabrijele Kišiček i Davora Stankovića.

Dan poslije zaputite se do kina Europa i pogledajte što je Hrvatski P.E.N. pripremio za ovogodišnji Subversive.

Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu