Page arrow

Rasknjižje, 4. – 10.2.2013.

Large 2074d
Nedjelja
03.02.2013.

Noviteti:

Proza:
1. Van, Natsuo Kirino (Algoritam)
Ovaj roman, nagrađen jednom od najprestižnijih japanskih nagrada za triler, te apsolutni bestseler u toj zemlji, nipošto ne uključuje šašavo žensko zbližavanje. Između četiri glavne junakinje, koje su imale vlastitih ozbiljnih problema i prije nego što su postale sudionice u ubojstvu, ubrzo se počinje formirati krhko prijateljstvo.
2. I još nešto, Eoin Colfer (Zagrebačka naklada)
Šesti dio slavne trilogije Douglasa Adamsa o stoperskom putovanju kroz galaksiju dolazi iz pera Eoina Colfera, inače uspješnog autora serije o Artemisu Fowlu. Svjestan da je nemoguće nadomjestiti Adamsa, Colfer se odlučio spojiti vlastiti smisao za humor s okvirima koje je postavio izvorni autor, i tako dobio roman u kojem poznati likovi kreću novim koracima u budućnost koja je i dalje jednako smiješna kao što je oduvijek bila.
3. Ispario, Georges Perec (Meandarmedia)
Ovaj po mnogočemu vratolomni roman, proizašao iz pera Oulipovca Georgesa Pereca, može se čitati kao krimić, a pomnog će čitatelja brzo uvući u mrežu u kojoj će i on sam postati detektiv: na narativnoj razini, dakako, ali još i više na razini samoga pisanja i konstruiranja teksta.
4. Najbolje u čovjeku, Tristan Garcia (Domino)
U centru priče je Will kojeg upoznajemo u prikazu novinarke u kulturi Liz (Elizabeth Levallois), čiji je život obilježen aferom s njenim bivšim profesorom filozofije, poznatim intelektualcem. Najbolji prijatelj njezina ljubavnika je Doumé, novinar i osnivač gej organizacije Stand Up. On je jedan od posljednjih koji su doživjeli joie de vivre ranih 1980-ih, kao i njegove kobne posljedice, te uskoro Will i Doumé postaju nerazdvojni.

Poezija:
1. Diši kroz masku, diši normalno, Vanda Mikšić (Meandarmedia)
Pjesnikinja ne traži mjesto pod suncem, jer ono postoji. Ona ga naseljava svojim jezikom, uobličuje ga i reproducira – svi smo na rubu poznatoga, doživljenoga – riječ je o riječima, o poeziji koja na pepelu poznatoga i već viđenoga drugačije gleda, zapisuje, bilježi. Ucrtava prostor i mjeru vlastite mašte, toliko da joj je jezik živ, govoren, izgovoren. (Miroslav Mićanović)

Za djecu:
1. Stric Fjodor, pas i mačak, Eduard Uspenski (Algoritam)
Ako ste mislili da je stric Fjodor stvarno neki 'stric', dobrano ste se prevarili, jer on je zapravo samo dječak, ali ga svi zovu stric Fjodor. Ali, kao što nijedno dijete ne može i ne treba biti poput odrasloga, ni naš Fjodor nije takav. On strašno voli životinje s kojima se može igrati satima, ali mama mu ne dopušta da ih drži u stanu pa zato odluči pobjeći i otići živjeti na selo s mačkom, gdje im se pridruži i pas.

Teen:
1. Orsia, Vladimira Becić (Algoritam)
Anthea i Leana prijateljice su od malih nogu. Kada shvate da za njih više nema života u njihovom gradu, vrijeme je da pobjegnu od kuće. Ali kamo, kada je njihov grad skriven duboko pod zemljom, kada nitko niti ne zna za njihovo postojanje? Mogu li pobjeći među ljude? Oh da, možda bi trebalo naglasiti da su Anthea i Leana vampirice. Odnosno, nisu, ali tako ih ljudi nazivaju. Što onda valjda znači da jesu.

Izdvajamo:

1. 2666, Roberto Bolaño
2. Previše sreće, Alice Munro
3. Rat & Mir, Boris Dežulović
4. Mjesec iznad Splita, Predrag Lucić
5. Bijela garda, Mihail Bulgakov
6. Nahrani me, Roman Simić Bodrožić
7. Homerova kći, Robert Graves
8. Asterios Polyp, David Mazzucchelli
9. Mudrovanje, Lars Iyer
10. Tišina, Susan Caine

Književna događanja:

U utorak dođite u Booksu na predstavljanje zbornika beogradskog Oktobarskog salona Simptomi nerešenog sukoba i Gud lajf. Gostuju Svebor Midžić, jedan od urednika zbornika i Marjan Čakarević iz Kulturnog centra Beograda, a predstavljanje moderira Bojan Krištofić.

Dan poslije svratite do Hrvatskog društva pisaca gdje će se održati promocija pjesničke zbirke ‘Kronika snobdije’ Slavka Jendrička.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu