Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 31.3. – 6.4.2014.

Large 2074d
Subota
29.03.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Ljubav, zlo i naopako, Denis Peričić (Hena com)
Sve u knjizi okupljene priče obilato su garnirane akcijom, jezom, dinamikom i crnohumornom duhovitošću, tečno vođenih, uzbudljivih radnji punih neočekivanih obrata i zanimljivih fabularnih rješenja, no ne bez elemenata erotike i strave ali i satire i ironije. Knjiga je to koja će zadovoljiti literarno osviještenu publiku, ali i recipijente koji su, poput autora knjige Denisa Peričića, zaljubljenici u pop-kulturu, rock glazbu, te holivudski film i strip.

2. Prva riječ, Vassilis Aleksakis (Vuković&Runjić)
Vassilis Aleksakis, odnosno njegov junak, Miltiadis, želi riješiti zagonetku: što je bila prva riječ? Miltiadis predaje komparativnu književnost u Parizu. Rodio se u Grčkoj i još hoda s knjigom u ruci, beskrajno radoznao, katkada brbljav, katkada zamišljen. Kada iznenada umre ne našavši odgovora, njegova sestra odlučuje nastaviti potragu i njegovo obećanje pretvara u prekrasnu inicijaciju i putovanje onkraj jezika.

3. Shantaram, Gregory David Roberts (Fraktura)
Potraga za iskupljenjem vodit će glavnog junaka kroz Indiju kakvu je iskusio malokoji zapadnjak: u društvu prosjaka i gangstera, mudraca i glumaca, prostitutki i svetaca prolazit će kroz tržnice ljudima i pušionice opijuma, kroz skrovita mjesta koja mogu promijeniti svako srce, sve do zatvora i rata, sve do izdaje i ubojstva.

4. Iscjelitelj, Noah Gordon (Mozaik knjiga)
Kad su mu 1021. godine umrli roditelji, a braća i sestra razdijeljeni drugim obiteljima i skrbnicama, Rob je uspio izbjeći sudbinu da bude prodan u roblje i otisnuo se u svijet. Henry Croft bio je čovjek koji se bavio liječenjem najsiromašnijih i koji je sitnim prevarama pokušavao preživjeti. Kad primi Roba u svoje društvo počet će ga podučavati najprimitivnijim medicinskim metodama toga vremena i tako zainteresirati za liječenje bolesnika.

5. Guraj, Sapphire (Algoritam)
Claireece Precious Jones je crnkinja iz Harlema. Nepismena, siromašna, debela, nevoljena i neprihvaćena, a uz to još i HIV pozitivna. Majka je zlostavlja, a otac siluje. Prvi je put rodila s dvanaest godina, a sa šesnaest nosi drugo očevo dijete. Sustav je odbacuje, školski kolege joj se izruguju. Ona je u potpunosti marginalizirana i getoizirana kao 'ružna crna mrlja koju treba obrisat'.

Publicistika:
1. Odmah okončajmo ovu krizu, Paul Krugman (Algoritam)
Razvijeni svijet ostaje u krizi dok deseci milijuna muškaraca i žena traže posao, ali nisu u stanju pronaći radna mjesta, a vrijednost gospodarskog potencijala izražena u bilijunima ostaje neiskorištena. Dokle je kriza dosegla? Kako smo upali u stanje koje se može nazvati jedino depresijom? I, iznad svega, kako da se nje oslobodimo? Krugman odgovara na ta pitanja britkošću i upućenošću kojima se proslavio. Njegova poruka svima koji na svojoj koži osjećaju krizu istinski je dojmljiva: brz i snažan oporavak stoji nam na dohvat ruke, samo kad bi naši vođe pronašli jasnoću razmišljanja i političku volju da okončaju ovu krizu odmah.

2. Pitaj Alicu, anonimna autorica (Znanje)
Tragična i nevjerojatno istinita životna priča razotkriva razorne posljedice uzimanja droge u tinejdžerskoj dobi. Alica je o svemu tome ostavila dirljivo svjedočanstvo u svom dnevniku. Originalni naslov Go Ask Alice preuzet je iz pjesme White Rabbit koju je Grace Slick napisala za Jefferson Airplane, a koja se referira na scenu iz čuvene knjige Lewisa Carrolla Alica u zemlji čudesa u kojoj Alica pojede kolačić od kojeg poraste.

Književna događanja:

U utorak navratite do Bookse i pridružite se razgovoru s Bekimom Sejranovićem kojeg organizira Centar za mirovne studije a povodom obilježavanja Tjedna solidarnosti i borbe protiv rasne diskriminacije.

Dan poslije, u kafiću U dvorištu održat će se promocija zbirke pjesama ‘Žene na putu’ Vesne Bige.

U četvrtak pohodite novo izdanje tribine ‘Razotkrivanje’ na kojoj će gostovati francuski pisac Jean-Marie Blas de Robles.

Zadnji radni dan u tjednu ispratite ponovno u Booksi, ovoga puta u društvu nizozemskog istraživačkog novinara i pisca Franka Westermana čije gostovanje organizira izdavačka kuća Durieux.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu