Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 30.6. – 6.7.2014.

Large 2074d
Subota
28.06.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Gozba Johna Saturnalla, Lawrence Norfolk (Fraktura)
Godina je 1625. Oko kolibe na osami razdražena gomila vitla bakljama i zaziva vješticu i njezina sina. Dok se iza njih viju dim i plamenovi, Susan Sandall pronalazi put među prastarim stablima Buccline šume, otvara Knjigu i jedanaestogodišnjem Johnu predaje njegovo najdragocjenije nasljedstvo – priču o drevnoj Saturnovoj gozbi, koja se u tajnosti slavi već generacijama... Tako počinje uzbudljivi, bogati i senzualni Norfolkov roman o Johnu Saturnallu, siročetu koje se od kuhinjskog momka uzdiže do najvećega kuhara svoga vremena.

2. Ne želim da pobijedim, Damir Avdić (Algoritam)
Četvrta proza Damira Avdića od rezolutnog naslova 'potcrtanog točkom' preko cijelog teksta teče kao svojevrsna struja svijesti na 220 V – kako i priliči kantautoru s električnom gitarom – i slično njegovoj glazbi obuzima i valja se furiozno, kao bujica, do poetične poente. U toj bujici sjećanja i refleksija vozi se i šaren materijal ljudskog života, pomiješane naslage vremena i iskustva, pripovijesti, anegdote, parole, dosjetke, psovke, krikovi i stihovi. Svakako autentika lišena straha i kalkulacija.

Za djecu:
1. Zašto se baka ljuti?, Lela B. Njatin i Alenka Sottler (MeandarMedia)
'Djeca će osim lijepih upoznati i manje ugodne strane života, bez obzira na to želimo li mi to ili ne. Kao što pri vlastitom starenju ne pomaže zatvaranje očiju, i kao što ne možemo spriječiti sve bolesti. Kada ih upoznamo, u najmanju ruku naučimo nešto lakše živjeti s njima.' (doc. dr. Aleš Kogoj, dr. med.)

Ostalo:
1. Zašto muškarci šute, Iana Caputo (Planetopija)
Ova britka polemika poznate talijanske novinarke razmatra suvremeno društvo i položaj muškarca koji se danas bitno promijenio. Nasuprot tradicionalne dominantne uloge, današnji se muškarac našao suočen s novom stvarnošću koja od njega traži izazovnu prilagodbu za koju često nije spreman. Umjesto toga, drži se dobro poznatog ali zastarjelog teritorija u kojemu vrijede drevni kodeksi koji su ga nekoć smještali na pijedestal. Zbog toga je današnjem muškarcu često otežana mogućnost komuniciranja svojih osjećaja, frustracija i nesigurnosti što u ekstremnim situacijama dovodi do agresivnosti i nasilja koje se odražava i na društvo u cjelini.

2. Moje sirove strasti, Nada Rocco (Oceanmore)
Premda se ova knjiga naziva 'kuharicom', u njoj se ništa termički ne obrađuje. Ona zapravo govori o pripremi hrane kao takve - sirove, netaknute i pune prirodnih enzima, onako kakvom i treba biti, jer joj životna vrijednost još nije 'upropaštena grijanjem, sušenjem, kuhanjem, konzerviranjem i pročišćavanjem.' Autorica dodaje kako se nada kako će doći dan 'kad će naš svijet prepoznati tu jednostavnu činjenicu.' Ono što je najbolje od svega, osim očiglednih nutricionističkih i zdravstvenih prednosti ovakve prehrane, ona je i iznimno ukusna.

Književna događanja:

Prvog dana u tjednu možete birati između promocije knjige ‘Staroegipatski jezik – gramatika, pismo i lingvistički uvod’ u Arheološkom muzeju i tribine ‘Paralelni svjetovi’ na kojoj će se Nadežda Čačinovič i Ankica Čakardić pozabaviti temom Marxa i marksizma nekada i danas.

Dan poslije nude vam se promocija knjige ‘Eksperiment i filozofija’ Borisa Kožnjaka i promocija romana ‘Potres’ Nede Mirande Blažević-Krietzman.

U četvrtak se možete pridružiti Booksa Book Clubu koji će razgovarati o knjizi Kopile Istanbula turske autorice Elif Shafak a kraj radnog tjedna možete dočekati također u Booksi uz Priče Prave šape.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu