Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 3. – 9.2.2014.

Large 2074d
Petak
31.01.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Vrijeme noć, Ljudmila Petruševska (Naklada Ljevak)
Roman prati borbu Ane Andrianovne koja kao glava obitelji nastoji na okupu održati emotivno nestabilnu i financijski upropaštenu obitelj u ranim fazama postsovjetske Moskve. Pišući u prvom licu, Petru­ševska roman predstavlja kao rukopis koji su članovi Anine obitelji pronašli nakon njezine smrti, a u koji je ona pretočila frustracije i 'razgolićenu' (ne)moć roditeljske uloge. Ana se sve vrijeme bori i muči ne bi li pomirila snažnu ljubav prema obitelji i parazitski način života njezinih članova.

2. Valentina u tamnoj komori, Evie Blake (Naklada Ljevak)
Milano 2012. Fotografkinja Valentina Roselli živi s Theom Steenom u kojeg se zaljubila prije godinu dana, no ne može se riješiti nelagodnog osjećaja da je prerano da se smiri u stabilnoj vezi. Kad joj ponude intrigantni fotografski zadatak da snima ljude koji se upuštaju u istraživanje mračnije strane erotskih fantazija, ona prihvaća izazov no s vremenom i sama biva uvučena u taj tajnoviti svijet suočena s dimenzijama vlastite ličnosti kojih nije bila svjesna.

Publicistika:
1. Danci i stranci, Kristina Wolsperger Danilovski (Redak d.o.o.)
Kako se pada razred u vrtićkoj dobi? Brinu li se banke o građanima? Čemu služi lampica s plavim svjetlom? Kako se unesrećiš ako nešto naslijediš? Koliko košta kad te prijatelji pozovu k sebi na večeru? Na ova i mnogobrojna druga zanimljiva, neobična i nama južnjacima teško shvatljiva pitanja odgovara ova knjiga. Pitanje je samo kako shvatiti odgovore: kao zabavu, novu putopisnu spoznaju ili možda samo jednostavno konstatirati činjenicu 'Ah što mi je lijepo u Hrvatskoj!'

2. Lipicanci, Frank Westerman (Durieux)
Glavna tema knjige Lipicanci naizgled je vrlo posebna životinja: najstarija kultivirana pasmina konja — lipicanac. Westerman je ispričao tu priču na sebi svojstven način, kao vrlo osoban dijalog s 'glavnim protagonistom'. Ali lipicanac u stvari nije glavni protagonist ove knjige, nego samo lajtmotiv, misao vodilja, oko koje autor isprepliće cijeli niz priča, često se udaljavajući od teme, da bi se opet vratio na polaznu točku.

Za djecu:
1. George i Veliki prasak, Lucy i Stephen Hawking (Mozaik knjiga)
Putujte Svemirom s Georgeom i otkrijte... kako voziti vozilo na Mjesecu ... što trebate učiniti kad krećete na put prema Andromedi ... što se sve dogodilo u samo jednom fraktalu sekunde nakon Velikoga praska. Otkrijte još mnogo, mnogo stvarnih znanstvenih činjenica o Svemiru u napetoj pustolovini spisateljice Lucy Hawking, koje je priredio intergalaktički znanstveni genij Stephen Hawking.

Književna događanja:

Tjedan započnite posjetom promociji zbornika 'Političko↔Pedagoško: Janusova lica pedagogije' u kinu Europa.

Dan poslije nudi vam se književna tribina u Booksi na kojoj će gostovati Darko Rundek. S njim će voditeljica tribine Dunja Kučinac popričati o brojnim temama koje povezuju književnost i razne druge umjetnosti kojima se Rundek bavio ili još uvijek bavi.

U srijedu, ako ste u Splitu, posjetite tribinu Disku(r)sija na kojoj će se predstaviti njemački pisac Ralph Hammerthaler.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu