Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 25. – 31.8.2014.

Large 2074d
Subota
23.08.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Vršenje dužnosti, Emir Imamović Pirke (Algoritam)
Četvrti roman Emira Imamovića Pirkea Vršenje dužnosti govori o Ivoru Bošnjaku, policajcu koji se klonio svake uočljivosti i odgovornosti, i njegova četiri prijatelja. To su Dugi, poduzetnik u, možemo reći, sivo-crnoj zoni, stari roker Simfonija, intelektualac Kant i Pile koji preživljava kao fizički radnik. Dugogodišnja stabilnost njihova prijateljstva iznenada prelazi u krš, lom, prijetnje i blizinu smrti, kada Bošnjak, mimo svoje volje, bude unaprijeđen u vršitelja dužnosti načelnika Policijske uprave, kada u njegovom uredu osvane leš bivšeg Šefa i kada si njegov prijatelj Simfonija odluči presuditi na bizaran način…

2. Pismovnik, Mihail Šiškin (Naklada Ljevak)
Jedini pisac koji je svojim romanima osvojio sve tri glavne ruske književne nagrade (uključujući 'ruskog Bookera') Mihail Šiškin je jedna od najuglednijih suvremenih književnih ličnosti u Rusiji. U ovom lirskom romanu s elementima magičnog realizma dvoje mladih ljubavnika, Vladimir i Aleksandra, žive razdvojeni, a svoju ljubav održavaju na životu razmjenjujući strastvena pisma. No kako se njihova korespondencija nastavlja, postaje jasno da par nije razdvojen samo prostorno, nego i kronološki (Vladimir sudjeluje u Boksačkom ustanku u Kini 1900. godine a Aleksandra je medicinska sestra u Rusiji sredinom 20. stoljeća).

3. A bilo mi je…, Svjetlana Gjoni (V.B.Z.)
Slijedeći kronologiju jednog dužeg ljudskog života, roman iscrtava kompleksan mozaik likova koji se pojavljuju i nestaju, epizodisti su u jednim, a glavni junaci u drugim pričama. Od ranog puberteta, preko adolescencije i zrele dobi do pozne starosti, pred nama je plastičan prikaz jedne apstraktne a opet apsolutno prispodobive, svakidašnje egzistencije koja se doima univerzalnom i na trenutke gotovo bolno poznatom.

Ostalo:
1. Prigrli život, Susan Spencer-Wendel (Fraktura)
U lipnju 2011. Susan Spencer-Wendel saznala je da boluje od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) - neizlječive bolesti koja sustavno uništava živce što opskrbljuju mišiće. Unatoč spoznaji da ne može zaustaviti brzo propadanje svoga tijela i neumitnu smrt Susan je odbila odustati od života. Kao žena iznimne snage i neustrašiva duha, ova četrdesetpetogodišnja majka troje djece pobrinula se da svaki dan bude važan. Glas o Susaninoj izuzetnoj priči proširio se svijetom i polučio iznimno snažnu reakciju.

2. Put susreta, Jorge Bucay (Fraktura)
Tko smo i kako se nalazimo? Zašto se razilazimo? I zbog čega je vrijedno početi iznova? U ovoj mudroj i zabavnoj knjizi Jorge Bucay na svoj će nam neusporedivi način pokazati put istinskog susreta u svim našim odnosima: u prijateljstvu i obitelji, u ljubavi i seksu, a svaki korak na tom putu bit će vrijedna lekcija o suživotu i dogovoru, o privlačnosti i povjerenju, o dodiru s našim bližnjima, ljudima s kojima taj put prelazimo.

Književna događanja, ako ih bude, pronaći ćete ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu