Page arrow

Rasknjižje, 24. – 30.3.2014.

Large 2074d
Subota
22.03.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Plavobradi, Amélie Nothomb (Vuković & Runjić)
Charles Perrault nije ništa shvatio u vezi s Plavobradim: to nije neko potpuno užasno biće, i on ima pravo zaštiti svoj tajni vrt. To je poruka 21. romana Amélie Nothomb. Ovdje se Plavobradi zove don Elmirio Nibal y Milcar, stanuje u VII. arondismanu, nema suprugu, ali ima sustanare, kojih je, kao u priči, osam nestalo - svi nose imena koja završavaju s 'ine'.

2. Nezgodna istina , John le Carré (Profil)
U britanskom prekomorskom posjedu Gibraltaru izvedena je protuteroristička operacija kodnog naziva Divljač. Cilj je bio zarobiti i oteti opasnog džihadskog trgovca oružjem. Organizatori su bili ambiciozni britanski doministar vanjskih poslova, doministrov prisan prijatelj, inače čelnik privatne sigurnosne kompanije, i sumnjivi američki CIA-in operativac koji pripada ekstremnoj kršćanskoj desnici. Ta je operacija toliko osjetljiva da čak ni doministrov privatni tajnik Toby Bell ne smije o njoj išta znati.

3. Svi imaju pravo, Paolo Sorrentini (Vuković & Runjić)
Protagonist romana Imaju svi pravo, Tony Pagoda, pjevač i zabavljač po noćnim klubovima, imao je sve što se može poželjeti: slavu, novac, žene. Na vrhuncu slave očaravao je Italiju svojim zlatnim glasom i razvratnim životom, no u jednom trenutku stvari polaze ukrivo: promijenio se glazbeni ukus, a s njime i Tonyjev odnos prema samome sebi i njegovo poimanje uspjeha. Sve se preokrenulo naopako i svaki sitan problem poprima svemirske razmjere. Vrijeme je da prekine sa životom pjevača na zalazu.

Publicistika:
1. Eleuzinski misterij, Karlo Kerényi (Vuković & Runjić)
Eleuzinsko svetište bilo je tijekom približno dvije tisuće godina središte misterija posvećenih boginji Demetri i njezinoj kćeri Perzefoni. U to je svetište, u procesiji koja se održavala svake jeseni, tisuće hodočasnika dolazilo iz svih krajeva tada civiliziranog svijeta primiti inicijaciju koja bi im, zahvaljujući iskustvu blažene vizije, u potpunosti odagnala stah od smrti. Prava tajna, árrhēton Eleuzine, bila je povezana s božicom Perzefonom. Ona, árrhētos kûra, 'neizreciva djevojka', jedino od svih božanskih bića koje u predaji uvijek iznova dobiva taj epitet, bijaše ta tajna.

Ostalo:
1. Voli svoje neprijatelje, Robert Thurman i Sharon Salzberg (Planetopija)
Kako se riješiti teškog tereta ljutnje i ogorčenosti koji svi ponekad nosimo? Biti povrijeđen, osjećati se žrtvom ili uzvraćati 'neprijateljima' istom mjerom? Ova nas knjiga, nadahnuta budističkom filozofijom, upoznaje s četiri vrste neprijatelja koje susrećemo u životu: vanjskim, unutarnjim, tajnim i supertajnim. Poučava nas kako ih prepoznati i preobraziti svoj odnos s njima. Autori, poznati budistički učitelji, donose svoja iskustva i vježbe

Književna događanja:

Prvog dana u tjednu nude vam se promocija zbirke pjesama ‘Lingua franca’ Đorđa Matića i 'Književnost u Močvari’ koja će ugostiti Igora Beleša i Zorana Ferića.

U četvrtak će se tribina Cruising sa Srđanom Sandićem pozabaviti temom psihoanalize i fetišističke kulture uz goste Dejana Durića i Željku Matijašević.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu