Page arrow

Rasknjižje, 23.2. – 1.3.2015.

Large 2074d
Četvrtak
19.02.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Utjeha noćnog neba, Dževad Karahasan (Profil)
Rasulo u državi i obiteljski slom, povod su mnogobrojnim refleksijama Hajjamovim/Karahasanovim o povijesti, o ulozi nužnosti u povijesnom toku, o mogućnosti spoznaje, o individualnoj slobodi i njezinim ograničenjima. Sve te refleksije artikuliraju se u nizu filozofskih mikroeseja. Ovaj se roman odlikuje vrhunskim stilom i velikom erudicijom, na zanimljiv način spaja tradiciju i mudrost Istoka s duhom Zapada; Karahasan doista (što su primijetili mnogi kritičari na Zapadu) u suvremenoj europskoj književnosti preuzima ulogu pisca koji ponajbolje u svojem djelu amalgamira pozitivna kulturna iskustva tih svjetova u kojima mnogi prepoznaju samo nepremostive razlike.

Poezija:
1. Kuga i njezine kćeri, Kristina Posilović (MeandarMedia)
Osnovna tema jest mentalno/intelektualno propadanje jugoistočne Europe koje se premrežuje s fizičkom boli ljudskog tijela koje odumire. Pitanje emigracije, društvenoga i političkoga položaja nekih zemalja europskoga jugoistoka samo su neka od onih koja kruže uokolo osnovne istraživačke misli, a to je: postoji li neka geopolitička sila Europe koja dominira tim zemljama i je li taj odnos majčinski ili maćehinski? Koja je srž toga odnosa, može li se iz simptoma toga odnosa očitati antropologija incesta koja je zamijećena?

2. Igra kameleona, Luka Mavretić (Algoritam)
Tematski se Mavretić uglavnom bavi svojevrsnom inačicom ljubavne poezije, i to one koja govori o mladoj ljubavi, o zaljubljenosti i kameleonskoj interakciji ljubavnika. Drugi dio zbirke uglavnom čine pjesme koje skiciraju životne situacije mladog čovjeka, podstanarstvo, studiranje… Vedrina, danas rijetka gošća u poeziji, i zaigranost dominiraju pjesmama. Zatvaranja su, obično u refleksivnijim pjesmama, apsurdistička i otvorena ili pak, sasvim oprečna: duhovitom dosjetkom se pjesme jače zatvaraju.

Publicistika:
1. Digitalna isključenost – kako kapitalizam okreće internet protiv demokracije, Robert McChesney (Multimedijalni institut & Fakultet za medije i komunikacije)
Digitalna revolucija stupila je na pozornicu svjetske povjesti obećavajući radikalnu demokratizaciju javne sfere, istinski medijski pluralizam, decentralizaciju društvene moći, nestanak cenzure, dekomercijalizaciju kulture i učinkovita tržišta bez monopola. Dva desetljeća kasnije komunikacijski prostor interneta koncentriran je u 'oblacima' nekolicine monopolističkih korporacija, reklamiranje bazirano na praćenju korisnika postalo je dominantan poslovni model, elektroničke komunikacije su pod stalnim nadzorom obavještajnih službi, a informativni mediji su u krizi bez presedana. Festival demokracije pretvorio se u festival ekonomske i političke dominacije.

2. Kultura i smrt Boga, Terry Eagleton (Naklada Ljevak)
Terry Eagleton, ugledni teoretičar kulture i mislilac, u ovoj poticajnoj knjizi istražuje kontroverzije, teškoće i značaj suvremene potrage za zamjenom Boga te nudi prikaz odnosa kulture i religije koji se mijenjaju. Kako živjeti u svijetu koji je navodno bez vjere i suočen s opasnošću vjerskog fundamentalizma, pita se autor. Baveći se nevjerojatno širokim rasponom ideja, pitanja i mislilaca, od prosvjetiteljstva do danas, Eagleton govori o stanju religije prije i poslije 11. rujna, o ironiji koja okružuje ulogu zapadnjačkoga kapitalizma u stvaranju ne samo sekularizma nego i fundamentalizma, kao i o nedostojnim surogatima za Svemogućega izmišljenima u postprosvjetiteljskome razdoblju.

3. Krivudavi putovi života, Petar Gugić (Edicije Božičević)
Nastojeći podijeliti vlastita životna iskustva s čitateljem, autor knjige skromno i ljudski toplo ispisuje svoj život kroz njegove ključne postaje. No sudbina se pobrinula da život dječaka s Korčule bude sve samo ne običan. Slijedeći ga, čitatelj će usporedno pratiti povijesne prevrate kroz gotovo cijelo jedno stoljeće, opisane iz gledišta pojedinačne egzistencije. Život Petra Gugića, razvijajući se i rastući kroz 20. stoljeće poput čempresa s njegova rodnoga otoka, tučen vjetrom, naginjan na stranu, dosegao je visine ispunjena života.

Za djecu:
1. Jan Vjetroviti, Andrea Petrlik Huseinović (Kašmir promet/ Dječja knjiga)
Slikovnica se bavi problemom hiperaktivne djece koja su nevjerojatno kreativna i maštovita, a često i natprosječno inteligentna, ali nažalost imaju problema u školi. Dobar dio dana sanjare, ne mogu se fokusirati, imaju problema s pisanjem i čitanjem, zaboravljaju što su učili čim završi škola, ne znaju što je za zadaću... I koliko god se trude, nemoguće im je održati pozornost kad je riječ o zadacima koji su im dosadni ili rutinski.

Književna događanja:

Prvi dan radnog dijela tjedna donosi vam priliku da posjetite Ogrizović i tamo sudjelujete na tribini ‘Kultura i religija’.

Dan poslije zaputite se do Knjižnice Marije Jurić Zagorke gdje će se Naklada Fibra predstaviti na književnoj večeri nazvanoj ‘Prvo hopni, onda reci skoč’.

U četvrtak se možete pridružiti Booksa Book Clubu koji će razgovarati o knjizi Život je pred tobom francuskog pisca Romaina Garyja ili skoknite do Ogrizovića na promociju knjige ‘Antiatlas’ Jasne Horvat.

Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu