Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 23. – 29.6.2014.

Large 2074d
Subota
21.06.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Balkansko brvno, Aleš Debeljak (Fraktura)
Poznati slovenski esejist i pjesnik Aleš Debeljak otvara gotovo zaboravljena vrata svijeta kojega više nema, ali koji nas na nebrojeno načina određuje. Baveći se djelom i sudbinama pisaca poput Danila Kiša, Davida Albaharija, Aleksandra Hemona ili Igora Štiksa, ponirući u egzile Miloša Crnjanskog ili Charlesa Simica, krojeći od knjiga i uspomena, od prijateljstava i anegdota – Debeljak iscrtava posve privatni zemljovid jednoga kulturnog prostora, većeg i bogatijeg od onih u kojima trenutačno obitavamo.

2. Divan dan za Drinkopoly, Marko Gregur (Algoritam)
Gregurovi likovi su uglavnom tzv. 'mali ljudi', ponekad odgurnuti i na marginu društva. Socijalna stvarnost stoga iskrsava kao podloga na kojoj se junaci ocrtavaju, i nekako snalaze, ponekad i na rubu zakona. Ideali pak kojima teže su rutinsko (malo)građanski, no zbilja se opire da im omogući čak i solidan, čovjeka dostojan i pošten život, i tu je jedna od kritičkih poenta cijele zbirke; u njoj postoji nostalgija za stabilnim (malo)građanskim, pa tako svjedoči o visokom stupnju rasapa socijalnih struktura i egzistencije ljudi (od)bačenih na tržište.

3. Ponavljanje, Ivica Đikić (Naklada Ljevak)
'Smješten u jednu zagrebačku i duvanjsku zimsku noć koju otvara dolazak više-manje slučajne putnice, a zatvara jedna od najpoetičnijih scena suvremene hrvatske književnosti, Ponavljanje, na tragu prijašnjih autorovih proza, ima diskurzivne tragove ljubavne priče, krimića i elegije nad žrtvama karaktera, podneblja i nekih ranijih povreda, premda se ne može usko svrstati ni u jednu od spomenutih kategorija.’ (A. Piteša)

4. Moj pseudonim i ja, Marco Guimarães (Naklada Ljevak)
Marcel Rood, uspješni pisac koji piše pod pseudonimom Marcel Rodd, saznaje da je netko tko se predstavlja kao on organizirao potpisivanje njegovog najnovijeg romana. Uputivši se na predstavljanje svog romana koje je organizirao čovjek što mu je ukrao identitet, Rood na stanici podzemne željeznice susreće mladu sociologinju i vlasnicu knjižare Marianne i zaljubljuje se u nju. Stojeći u redu kako bi mu se u knjigu potpisao varalica koji glumi da je autor romana, Marcel upoznaje neke od svojih čitatelja i nastavlja komunikaciju s njima uz pomoć Marianne.

Časopisi:
1. Quorum 4-5-6/2013., razni autori (Centar za knjigu)
Quorumove književne prakse uvode njegove čitatelje u različita autorska interveniranja u labirintima raspršenih poetika, značenja, predmeta i obrisa, u tekstove kojima je zajednički nazivnik uvjerenje da je upravo tekst, tekstualnost u različitim kontekstima možda jedina preostala mogućnost prizivanja 'bolje odsutnosti' (Selma Kanazir, Milorad Stojević, Antonio Ross, u prijevodu s talijanskog Tvrtka Klarića, Slađan Lipovec i Senko Karuza).

Književna događanja:

U četvrtak se zaputite do Bookse i upoznajte se s odličnim kanadskim piscem Markom Anthonyjem Jarmanom. S njim će o brojnim zanimljivim stvarima razgovarati Miljenka Buljević.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu